1. In Utrecht kan iedereen gezond opgroeien, sporten en bewegen en prettig samenleven

1.2 Utrechters doen mee, zorgen voor elkaar en zijn betrokken in de buurt

Wat gaan we daarvoor doen?

P1.2.1 We ondersteunen bewonersinitiatieven, vrijwillige inzet en mantelzorgers

Vrijwillige inzet en mantelzorgers
Ook in 2022 geven we een extra impuls aan vrijwillige inzet. We zijn trots op alle Utrechters die zich in Utrecht vrijwillig inzetten voor elkaar. Een aantal organisaties zijn al langer actief en vergroten en verstevigen hun inzet. Daarnaast willen we onderzoeken waar we nog kansen zien voor nieuwe of andere inzet. We werken hierin nauw samen met de Vrijwilligerscentrale Utrecht en het Netwerk Informele Zorg Utrecht. We zetten extra in op de verbinding tussen (aanvullende) zorg en vrijwilligersorganisaties om de beweging naar voren te versterken.

Met de subsidieregeling Vrijwillige inzet voor elkaar ondersteunen we vrijwillige inzet voor het versterken van de sociale basis. We volgen de impact van de gesubsidieerde activiteiten met de betrokken organisaties via dialoogsessies en scherpen de Nadere regel waar nodig aan per 2023. We investeren in de Vrijwilligersacademie die in 2021 van start is gegaan en via www.utrechtbedankt.nl waarderen we vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

Binnen zorg voor jeugd stijgt de vraag naar vrijwillige inzet, mede door de inzet van ambassadeurs informele zorg bij KOOS en Spoor030. In 2022 besteden we extra aandacht aan deze vorm van ondersteuning voor kinderen, jongeren en gezinnen, specifiek voor maatjes projecten, steungezinnen en inzet rond scheidingen. Ook blijven we, waar nodig, de inzet van ambassadeurs informele zorg bij Spoor030 en KOOS faciliteren. Medewerkers van Spoor030, KOOS en de ambassadeurs geven aan dat de inzet vaker leidt tot nieuwe oplossingen voor kinderen en gezinnen.

Ook voor mantelzorgers werken we aan online waarderingsaanbod, naast de waarderingsdagen die al georganiseerd worden. De pilot ‘Betaalde respijtzorg-aan-huis’ krijgt een passend vervolg met extra aandacht voor communicatie over respijtzorg naar professionals. De ervaringen met het digitaal organiseren van trainingen voor professionals, informatiebijeenkomsten en lotgenotengroepen worden benut om het bestaande aanbod voort te zetten met een optimale mix van fysiek en digitaal.

Sociaal makelaars
Sociaal makelaars zetten in op het versterken van sociale netwerken in de wijk, zodat deze krachtiger worden de veerkracht van bewoners in de wijk vergroot wordt. Zij stimuleren dat bewoners elkaar kunnen vinden en ontmoeten. Ze zetten daarbij ook in op het kunnen meedoen van kwetsbare bewoners, bijvoorbeeld door laagdrempelige buurtkoffies en samenwerking met partners zoals huisartsen en buurtteams in aanpakken zoals ‘Welzijn op recept’. Ook voor ouderen wordt ingezet op het weer opstarten van activiteiten in buurthuizen en daarbuiten en waar nodig activeren van bewoners hierin.

Eenzaamheid
We zetten in op het ondersteunen en faciliteren van het netwerk rond eenzaamheid, ‘Utrecht Omarmt’. We helpen partners zoals ondernemers, bewonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties, die allemaal hun steentje bijdragen in de aanpak eenzaamheid, met elkaar in contact te komen en samen op te trekken om zo hun aanbod verder te brengen. En mensen te bereiken. Samen met een ‘kerngroep’ van verschillende partners houden we steeds bij wat er (extra) nodig is om alle Utrechters die zich eenzaam voelen, van aanbod te voorzien. Dat doen we door bijeenkomsten voor het netwerk te organiseren, maar ook door te laten evalueren hoe het staat met eenzaamheid in Utrecht en met het beschikbare aanbod. Waar nodig trekken we meer en andere partners aan bij het netwerk. Daarnaast zetten we extra in op het signaleren van eenzaamheid (door iedereen die dat kan – bewoners maar ook ondernemers) door het verspreiden van de ‘infokaart eenzaamheid’ en via trainingen en lezingen.

Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) en Maatschappelijke Stage (MS)
We geven in 2022 vervolg aan de proeftuinen die we in 2020 zijn gestart. In de stad werken we samen binnen Missie030 , waar verschillende programma’s worden aangeboden voor jongeren van 16-27 jaar.
In de trainingsprogramma’s staat de eigen ontwikkeling van de jongeren centraal. Door vrijwillig samen iets te doen voor een ander, met werken en leren in de Utrechtse praktijk, ontdekken de jongeren hun talenten en ervaren zij hoe je maatschappelijk het verschil kunt maken.
De Maatschappelijke Stage wordt uitgevoerd door een groeiend aantal Utrechtse voortgezet onderwijs scholen. In 2022 blijven we investeren in de groei van het aantal scholen en daarmee ook het aantal leerlingen dat een maatschappelijke stage volgt.
Met de NUOVO scholen en de PCOU Scholengemeenschap (gezamenlijk 21000 leerlingen) zijn plannen gemaakt met wervingsdoelstellingen voor MDT variant tijdens schooltijd met ± 350 deelnemers per jaar.

Taal- en digitale vaardigheid
We stimuleren diplomagerichte cursussen, met begeleiding door vrijwilligers en inloopactiviteiten in de bibliotheek (het digiTaalhuis). We contracteren formeel volwassenenonderwijs en subsidiëren organisaties in de stad die (digi)taalvrijwilligers werven, trainen en begeleiden. Daarnaast versterken we (zoals beschreven in het Meerjarenplan en het Plan van Aanpak) de toegang via de digiTaalhuizen, zetten we Ervaringwijzer in en implementeren we de nieuwe stedelijke monitor.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49