2. Utrecht heeft een goede en toegankelijke infrastructuur om activiteiten te ondernemen

2.1 Utrecht heeft voldoende, goede en toegankelijke buurtaccommodaties

Wat gaan we daarvoor doen?

P2.1.1 We organiseren toegankelijke basisvoorzieningen en ondersteunen bewonersinitiatieven, vrijwillige inzet en mantelzorgers

Toegankelijke basisvoorzieningen
De sociaal beheerders van DOCK creëren een toegankelijke en welkome sfeer in de 22 buurtcentra in ons eigen beheer en richten zich hierbij op inclusie en zorgen ervoor dat niemand zich buitengesloten voelt. Daarnaast initiëren en organiseren sociaal beheerders het driehoeksoverleg (tussen gebruikers, technisch beheer van de gemeente en sociaal beheer van DOCK) om het medebeheer vorm te geven. Zij zetten zich actief in om de herkenbaarheid en bereikbaarheid van de locaties te verbeteren.

Voor de 21 beheerde speeltuinen in Utrecht wordt gewerkt aan een optimaal speelklimaat voor en met alle kinderen en bewoners. Steeds meer van deze speeltuinen worden beheerd door bewoners. Het aantal verzelfstandigde speeltuinen zal mogelijk groeien van 12 naar 13, hierover zijn nog de gesprekken gaande, passend binnen het beleidskader beheerde speeltuinen 'Speelruimte maken we samen' .

Naar aanleiding van het landelijk Samen Speelakkoord blijven we streven naar speeltuinen, die samen spelen en samenkomen stimuleren. In 2022 wordt De Albatros in Vleuterweide als zesde speeltuin in Utrecht aangepast. Door slimme ontwerpprincipes wordt deze speeltuin toegankelijk voor alle kinderen, ook voor kinderen met beperking en biedt, zoals de andere vijf speeltuinen, mogelijkheden tot samenspel.

De aanbevelingen uit het evaluatieonderzoek ‘accommodatiebeleid buurtcentra’ gaan we uitwerken in een nieuwe nota buurtcentra in het 1e kwartaal 2022, zoals toegezegd is in de raadsbrief evaluatie accommodatie buurtcentra .

De buurtcentra Zuilen, Sterrenzicht, De Leeuw, Hof ’t Spoor, Herderplein en Podium Oost gaan we bouwkundig aanpassen en daarmee aantrekkelijker en functioneler maken. Uitgangspunt bij de bouwkundige veranderingen in de multifunctionele accommodaties (MFA’s) ’t Zand, Weidewereld en Musketon is het behoud van de buurtcentrumfunctie. De planning is dat ‘t Zand in 2022 wordt opgeleverd, Weidewereld voorjaar 2023 en Musketon medio 2024.

We gaan op basis van de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie de ontmoetingsfunctie en het terrein van kinderboerderij Nieuw Rotsoord vernieuwen en herinrichten. In het Stedebouwkundigplan Merwede gebied deelgebied 5 komt een nieuw buurtcentrum annex jongerenhuiskamer. Deze planontwikkeling zal medio 2022 zijn afgerond.

Wij faciliteren bewonersinitiatieven voor het beheren van buurtcentra in zelfbeheer en de vereniging Dwarsverband, buurtcentra in zelfbeheer. We begeleiden in samenspraak met de vereniging Dwarsverband deze initiatieven en organisaties om stap voor stap het zelfbeheer van buurtcentra uit te voeren conform Visie en Uitvoeringskader Welzijnsaccommodaties in zelfbeheer .

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49