3. Borgen van de monumentale en cultuurhistorische waarden

3.1 Zorgdragen voor de instandhouding van monumentale en cultuurhistorische waarden als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad

Wat willen we bereiken?

E3.1.1 Monumenten en cultuurhistorische waarden zijn geborgd als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad

Relevant voor de doelstellingen voor erfgoed is de nieuwe erfgoednota, die in 2021 zal worden voorgelegd aan de raad. Deze nota zal de focuspunten en prioriteiten voor de komende tien jaar beschrijven. Dit kan leiden tot accentverschuivingen, ook in bijgaande en komende programmabegrotingen en prestatiedoelstellingen. Uiteraard wordt dit mede bepaald door het nieuwe collegeprogramma.

Wij zetten erfgoed in de breedste zin in, dus zowel de gebouwde monumenten en archeologie als historische structuren, voor de kwaliteit van de leefomgeving. Mede in het kader van de invoering van de Omgevingswet per (juli) 2022 verschijnt de nieuwe erfgoednota voor zowel onder- als bovengronds erfgoed en integreren dit in de omgevingsvisie en het omgevingsplan. Erfgoed wordt bij ruimtelijke ontwikkelingen ingezet voor een bijdrage aan de grote stedelijke opgaven: Gezond Stedelijk Leven, de RSU, energietransitie en klimaatadaptie, voor een kwalitatief hoogwaardige omgeving. Erfgoedwaarden kunnen daarbij, ook omdat ze soms gebiedsoverstijgend zijn, samenhang op stedelijk of regioniveau versterken. Voorbeelden hiervan zijn de nieuwe werelderfgoederen per 2021, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes.

Voorlichting over ons beleid en de wijze van instandhouding aan professionele partijen, individuele monumenteigenaren en andere geïnteresseerden wordt geïntensiveerd. In dit verband volgen als uitwerking van de erfgoednota richtlijnen voor energiezuinig maken, uitvoeringsrichtlijnen voor onderhoud en restauratie en dergelijke.
Erfgoeddata uit diverse systemen worden verder beschikbaar gemaakt, voor onderzoek voor de bouwhistorie van gebouwd erfgoed maar ook voor het ‘roerend’ erfgoed als archeologische vondsten. Wij werken aan de erfgoeddata die in de Omgevingswet vereist zijn per 2022: aan de digitale toegankelijkheid van voor planontwikkeling relevante informatie en de digitale registratie van (beschermd) erfgoed, als onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49