De uitvoering van de jeugdbeschermingstaken en Veilig Thuis vindt ook in 2022 plaats door Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) en haar onderaannemers de William Schrikker Stichting en het Leger des Heils Jeugdbescherming en jeugdreclassering. In 2022 zetten we extra in op:
- De verdere verbetering van onder meer de kwaliteit en de vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen zoals beschreven in het landelijke toekomstscenario kind- en gezinsbescherming [1] . In de Utrechtse wijk Overvecht loopt al een pilot ketenversnelling. Dat pilotteam vormen we om tot een ‘veiligheidsteam’, dat in lijn met het landelijke toekomstscenario gaat werken. Daarna maken we ook in de rest van de stad geleidelijk de overgang naar veiligheidsteams. De veiligheidsteams gaan in nauwe samenwerking met de buurtteams uitvoering geven aan de huidige taken van de jeugdbescherming, Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Hierin hebben we extra aandacht voor de samenwerking tussen jeugdhulpaanbieders en volwassen-GGZ en voor complexe echtscheidingssituaties.
- De Doorbraakaanpak in 2020 en 2021 heeft in Utrecht geleid tot meer tijdige inzet van hulp voor jeugdigen met een jeugdbeschermingsmaatregel. De uitkomsten hiervan zetten we in 2022 door met zowel de eerdergenoemde doorontwikkeling van de pilot ketenversnelling, als met de ontwikkeling van de bovenregionale expertisenetwerken en het verbeteren van de samenwerking tussen (hoog)specialistische (en soms bovenregionaal georganiseerde) jeugdhulp, de buurtteams, KOOS, Spoor030, Yeph, de RvdK en SVMN.
- De uitvoering van het Koersprogramma ‘Samen doen wat helpt’ van SVMN. Dit is het vervolg op de Veranderagenda en moet een cultuurverandering bewerkstelligen: de jeugdige en het gezin nog meer centraal stellen en nog actiever aansluiten bij hun leefwereld en behoefte. SVMN wil medewerkers optimaal in staat stellen om gezinnen goed te ondersteunen en investeert daarom in deskundigheidsontwikkeling en groei van vakmanschap. Hier willen we de jeugdbeschermers in faciliteren door hen ruimte te bieden voor leren en ontwikkelen. We doen dit juist ook over de grenzen van de organisatie heen, door hierin met SVMN, de RvdK , de buurtteams en organisaties van aanvullende zorg samen op te trekken.
[1] Gepubliceerd in maart 2021, in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie en Veiligheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten