1. In Utrecht kan iedereen gezond opgroeien, sporten en bewegen en prettig samenleven

1.1 Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders zijn veerkrachtig

Wat gaan we daarvoor doen?

P1.1.1 We faciliteren waar nodig ondersteuning zodat alle jeugdigen mee kunnen doen in de samenleving. We stimuleren hierbij een gezamenlijk pedagogische visie en gaan uit van de rechten van kinderen

Om mee te kunnen doen in de samenleving zijn het vergroten van de veerkracht en het stimuleren van gelijke kansen voor alle kinderen, jongeren, ouders en opvoeders van cruciaal belang. Het werken met en voor deze doelgroepen is op allerlei manieren beïnvloed door corona en de maatregelen. Zeker nu we zien dat door de coronapandemie sommige kinderen, jongeren en hun ouders harder geraakt zijn dan anderen. We zetten ons in 2022 in om deze impact en onzekerheden die corona met zich meebracht voor hen te beperken. Ook blijven we samen met de partners uit de sociale basis op plekken, waar kinderen, jongeren en gezinnen komen, werken aan een sterke pedagogische omgeving, waarin kinderen en jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien. Dit vraagt dat wij ongelijk investeren voor diegene die hier juist extra ondersteuning bij kunnen gebruiken.

Dit gaan we daarom op de volgende gebieden doen:

Kinderrechten en Vreedzaam
We werken aan kinderrechtenstad door het zelfvertrouwen en de mondigheid van de jeugd te versterken. Dit doen we door een impuls te geven aan bekendheid van kinderrechten en het gesprek over de betekenis door middel van een nieuwe campagne, waarin we onder andere met de jeugd een lokaal kinderrechtenverdrag maken. Vanaf schooljaar 2022 kunnen de basisscholen aan de slag met een nieuwe lesmodule kinderrechten. In maandelijkse activiteiten staat steeds één van de 12 Artikelen uit het Kinderrechtenverdrag centraal. Ook vieren we de jaarlijkse terugkerende Kinderrechtendag, waar jonge Utrechtse helden een jeugdlintje ontvangen en de winnende school van het Kinderrechtenfilmfestival bekend wordt gemaakt.
We stimuleren jeugdparticipatie. We verbreden en versterken het jeugdpanel dat in verbinding staat met de wijk, de stad en met de gemeente Utrecht. Hiermee maken we de democratische- en burgerschapsvaardigheden van onze Utrechtse jeugd nog inclusiever. Samen met scholen stimuleren en onderzoeken we hoe we participatie kunnen inzetten om op het onderwijs betekenisvol te kunnen leren.
We continueren de vreedzame wijk en schoolaanpak en pakken kansen aan om nog verder te verbreden met partners. Hierbij stimuleren we scholen speeltuinen, partners en de wijk, om vreedzame aanpak te gebruiken om een impuls te geven aan Utrecht als vreedzame stad. Dit doen we door het organiseren van themabijeenkomsten, workshops, organisatie van de themaweek Vreedzame aanpak en in te spelen op actualiteiten en de opgaven in de stad. Denk hierbij aan veiligheid, discriminatie en kansengelijkheid. We starten met een nieuwe samenstelling van de kinder- en jeugdraden met andere vormen van jeugdvertegenwoordiging, zodat meer kinderen kunnen meepraten over onderwerpen die hen aangaan. Dit willen we onder andere doen door middel van een lotingsysteem op scholen in samenwerking met Stichting Vreedzaam en de sociaal makelaars van DOCK.

Jongerenwerk
Met het jongerenwerk sluiten we nauw aan bij de vraag van jongeren om zo met maatwerk jongeren op weg te kunnen helpen richting volwassenheid. Door met jongeren contact te leggen en dichtbij en benaderbaar te zijn, kunnen jongerenwerkers voorkomen dat er problemen bij jongeren ontstaan. Wanneer problemen ontstaan kan het jongerenwerk snel ingrijpen en daarmee voorkomen dat er onnodig dure specialistische hulp moet worden ingeschakeld.
Het jongerenwerk heeft zich in 2021 stevig ontwikkeld in het online jongerenwerk. Deze ingezette lijn wordt doorgezet met blijvende aandacht voor JoU030, wijk-Instagramaccounts, de chatfunctie en online signalering (ophalen en duiden van wat er online gebeurt).
Meiden hebben het fysieke ontmoeten tijdens corona erg gemist, iets wat normaal gesproken een belangrijk onderdeel is van het meidenwerk. Het jongerenwerk heeft extra aandacht voor activiteiten met de meiden, het leggen van nieuwe contacten en het verstevigen van de contacten. Vanuit Samen voor Overvecht continueren we de aandacht voor tieners en de inzet gericht op de aanpak van problematische jeugdgroepen en risicogroepen. Vanwege de toegenomen problematiek van jongeren (onder andere door de coronamaatregelen) is extra investeren in individuele begeleiding, het schooljongerenwerk en ambulante inzet op straat cruciaal. Hiermee kunnen jongeren op school en in de wijk worden ondersteund in hun ontwikkeling en kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden opgepakt, waar nodig in samenhang met andere zorg en ondersteuning. Ook is extra capaciteit nodig om te kunnen meegroeien met de uitbreiding van de Persoonsgerichte aanpak (PGA). Op verschillende plekken in de stad is er behoefte aan extra locaties voor het jongerenwerk bijvoorbeeld in Kanaleneiland Zuid, Vleuterwijde, Geuzenwijk en Overvecht.

Passende kinderopvang
Samen met kinderopvangorganisaties en samenwerkingspartners werken we aan passende kinderopvang. We streven ernaar dat de reguliere kinderopvang een passende plek is voor kinderen (0 – 12 jaar) met een ondersteuningsvraag. De ondersteuningsvraag kan voortkomen uit een zorgvraag of uitingen in het gedrag van kinderen. Met ‘kinderopvang plus’ bieden we deze kinderen extra tijd, aandacht en begeleiding om goed te kunnen functioneren op de kinderopvang. Conform het concept van passend onderwijs willen we ook in de kinderopvang een passend aanbod doen aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben: passende kinderopvang. Door goede samenwerking en aansluiting tussen partners rondom de kinderopvang dragen we er zorg voor dat alle kinderen dichtbij, in de reguliere kinderopvang een plek vinden. We zetten sterk in op een doorgaande lijn voor ouders en kinderen van de voorschoolse educatie naar passend onderwijs of de buitenschoolse opvang.

De focus ligt in 2022 op drie onderdelen:

  1. De BSO ‘plus’ willen we verder uitbreiden naar wijken waar speciaal onderwijs (SO) en/of speciaal basisonderwijs (SBO) scholen gevestigd zijn. Daarnaast verkennen we samen met partners en ouders welke vraag er is voor plusopvang voor 0-4 jarigen op het reguliere kinderdagverblijf.
  2. We werken aan de doorontwikkeling van de kernpartneraanpak rond de Voorschoolse Educatie met de kinderopvang, buurtteam, jeugdgezondheidszorg, samenwerkingsverband PO en de aanvullende jeugdhulppartners KOOS, Spoor030 en oa. Auris, Kentalis en Pento. Met een focus op leren van casuïstiek kijken we hoe deze kernpartneraanpak in de praktijk het beste vorm krijg.
  3. Tot slot worden vanuit corona maatregelenpakket twee pilots vormgegeven en uitgevoerd in de wijken Overvecht en Rivieren-/Dichterswijk (Merwede) om op innovatieve wijze in te zetten op het samen met ouders en professionals ontwerpen van een nieuwe vorm van kinderopvang/voorschool in verbinding met het basisonderwijs om kinderen een kansrijke start te bieden. We onderzoeken welke nieuwe vorm beter aansluit op de leefwerelden van kinderen, ouders en professionals, zodat dit een plek wordt waar iedereen graag komt. Hierbij zetten we in op een drempelloze plek voor iedereen met een goede verbinding tussen ouders, de wijk, en voorzieningen zoals kinderopvang, onderwijs, sport, spel, cultuur en zorg. Het Zweedse model voor kinderopvang vormt hierbij een inspiratiebron. Dit ontwerpproces inclusief pilots wordt tot 1 juni 2022 vormgegeven, uitgevoerd en geëvalueerd.

Overige inzet
We werken aan tijdig passende begeleiding geven, zowel individuele als groepsbegeleiding, aan meiden en jongens met hulpvragen op de thema’s relaties, seksualiteit en dwang. Jongeren hebben in de coronapandemie hun seksuele ontwikkeling meer dan anders online vormgegeven, waar naast de positieve kanten ook risico’s aan zitten. Daarom gaan we in 2022 met Pretty Woman en partners kijken op welke onderwerpen we extra gaan inzetten.
Er is voor de Sociale Prestatie Jeugd (gericht op groepsactiviteiten in de vrijetijd voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte) een nieuwe nadere regel gepubliceerd waarvan de effecten in aanvragen voor 2022 nog onduidelijk zijn. Financieel continueren we de huidige inzet.

Samenwerking
We stimuleren de samenwerking tussen de partijen in de sociale basis, zowel onderling als in de samenwerking met de (basis)zorg. De ‘pilot Wederkerig leren’, gericht op het versterken van de samenwerking tussen buurtteam en jongerenwerk en de inzet van ambassadeurs informele zorg, krijgt een vervolg. Ook continueren we de call sociale basis, waarin de diverse sociale basispartners samen afstemmen over de inzet voor jeugd.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49