Als de voorgenomen bestemmingswijziging of verruiming past binnen de gemeentelijke doelstellingen dan wordt de bestaande erfpachtovereenkomst aangepast en wordt door middel van een (onafhankelijke) taxatie de meerwaarde vastgesteld. Deze meerwaarde wordt in rekening gebracht bij de erfpachter. Met de woningcorporaties, verenigd in de Stichting Utrechtse Woningcorporaties (STUW), zijn in de Prestatieafspraken 2020-2022 bij verkoop van corporeel bezit de hoogte en besteding van de meerwaardeafdracht geregeld.
Daarnaast is het mogelijk om een erfpachtrecht met een jaarlijkse canon te wijzigen in een eeuwigdurend afgekocht erfpachtrecht, een zogenaamde conversie. De opbrengsten hiervan worden minder door het feit dat steeds meer jaarlijks te betalen vergoedingen zijn omgezet in eeuwigdurende afkoop. Eind 2017 heeft de gemeenteraad de Conversieregeling Erfpachten 2017 vastgesteld met een mogelijkheid voor particuliere woningeigenaren die hun canon nog niet eeuwigdurend hebben afgekocht dit onder gunstige voorwaarden te doen. Na afloop van de introductieperiode is de regeling voortgezet onder de hierin opgenomen voorwaarden.
Wat gaan we daarvoor doen?
P1.2.1 Op verzoek en indien passend in ruimtelijke doelstellingen toepassen van conversies en bestemmingswijzigingen
P1.2.2 Uitgeven gemeentelijk grondbezit indien besloten is het vastgoed af te stoten
In het coalitieakkoord 2018-2022 is afgesproken om de maatschappelijke waarde van vastgoed centraal te stellen. Gemeentelijke eigendommen waarvan de functie niet past in het gemeentelijk vastgoedbeleid zullen we afgestoten.
P1.2.3 Ontvangen van de erfpachtcanons, administratieve behandelingen en handhaven van bepalingen van erfpachtcontracten
De bestaande erfpachtovereenkomsten moeten worden beheerd. Het administratieve beheer (innen canon, administratief verwerken van de voorwaarden en wijzigingen) valt onder deze doelstelling. Daarnaast worden, om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan op in erfpacht uitgegeven gronden, de erfpachtvoorwaarden gehandhaafd.