1. De ruimtelijke ontwikkeling van de stad (als gevolg van de groei) versterkt gezond stedelijk leven (GSL) voor iedereen

1.1 Herontwikkeling van de fysieke leefomgeving draagt bij aan gezond stedelijk leven (GSL) voor iedereen.

Wat willen we bereiken?

E1.1.1 Evenwichtige en integrale ruimtelijke ontwikkeling draagt op zowel stedelijk niveau als op wijk- en buurtniveau bij aan de leefbaarheid.

Wij willen gezond stedelijk leven voor iedereen versterken. De groei en verstedelijking van de stad moet in balans zijn met oog voor de kwaliteit en leefbaarheid voor inwoners en bezoekers. In 2022 gaat de planvorming of bouw van verschillende grote projecten van start. Er wordt volop gewerkt aan het realiseren van nieuwe stadswijken, buurten en projecten, zoals het Stationsgebied, de Merwedekanaalzone, Cartesiusdriehoek, Wisselspoor en de vele ontwikkelingen in Leidsche Rijn en Vleuten de Meern.
De energietransitie, de mobiliteitssprong en de kwaliteit van de openbare ruimte moeten bij uitstek in deze ontwikkelingen geïntegreerd worden. Per locatie maken we onder andere afspraken over de gewenste woningmix zodat we werken aan gemengde wijken en de verschillende segmenten beter spreiden over de stad, zoals in Woonvisie is vastgelegd. Daarnaast onderstrepen wij het belang van een kwalitatief goede openbare ruimte voor gezond stedelijk leven. Dit doen wij door telkens te kijken naar voldoende groen, ontmoetingsplekken en mogelijkheden tot bewegen en recreatie.

Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040
Inmiddels is de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU2040) in de Raad behandeld. Op het moment van indienen van deze begroting is de RSU 2040 nog niet in werking getreden omdat er een verzoek is gedaan om een referendum te organiseren. Zolang de RSU 2040 nog niet in werking treedt, geldt de RSU uit 2016, die vooruitkijkt naar 2030.
Bij de prestatiedoelstellingen ‘Het opstellen van ruimtelijke kaders (RSU, omgevingsvisie (deelgebied), stedenbouwkundige plannen, bouwenveloppen, SPvE's en bestemmings- en omgevingsplannen en ‘Het voorbereiden en realiseren van bouwrijpe grond en de aanleg en inrichting van bijbehorende openbare ruimte’ gaan we onder andere op gebiedsniveau in op de gebiedsontwikkelingen en projecten (particuliere initiatieven en grondexploitaties) die bijdragen aan de stedelijke ambities.

Meerjaren Perspectief Ruimte
In het Meerjaren Perspectief Ruimte (MPR) brengen wij de ruimtelijke opgaven voor de korte (1-4 jaar) én (middel)lange termijn in samenhang in beeld. Thema’s zoals Wonen, Gezond Leefklimaat, Werk voor iedereen en Duurzame Mobiliteit worden in zeven gebieden en wijken van de stad daardoor steviger met elkaar verbonden en afgezet tegen de ambities uit de RSU. We schetsen de stand van zaken van de grondexploitaties en de Investeringsimpuls Ruimtelijke Strategie en sturen bij waar nodig.
Op de bijbehorende website staan alle grote ruimtelijke projecten uit de stad bij elkaar op kaart.

E1.1.2 Utrecht ontvangt subsidies

Met behulp van (Europees) subsidiegeld ondersteunen we de agenda van gezond stedelijk leven en de ambities, zoals onder andere verwoord in onze koers, de Regionaal Economische Agenda, het Mobiliteitsplan 2040 en de Regionale Energie Strategie (RES). In de investeringsstrategie RSU is geschetst dat voor het realiseren van deze ambities Europese subsidies en fondsen een essentiële dekkingsbron zijn. Voor Europese subsidies is internationale samenwerking vaak een voorwaarde. Het hebben van een goed internationaal netwerk is van groot belang om zelf de nodige partners te vinden, maar ook om door anderen voor deelname aan subsidieprojecten benaderd te worden. Samen met kennisinstellingen en partners in de regio, nationaal en internationaal ontwikkelen we innovatieve aanpakken die bijdragen aan het realiseren van onze ambities en benutten we subsidiemogelijkheden om deze aanpakken door te ontwikkelen.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49