1. In Utrecht besparen we energie en wekken we energie duurzaam op

1.1 In Utrecht besparen we energie, zetten we grondstoffen opnieuw in en wekken we energie duurzaam op

Wat gaan we daarvoor doen?

P1.1.1 Uitwerken van de energieambities op basis van het Energieplan, de Visie op de warmtevoorziening en de energieagenda

De Tenderprocedures voor Haarrijnseplas en mogelijk Nedereindse Plas wordt uitgevoerd. Er wordt een m.e.r.-procedure doorlopen voor energielandschap Rijnenburg en Reijerscop en een  voorontwerp gemaakt samen met Rijne Energie. En een SPvE en startdocument opgesteld voor respectievelijk Ockhuizen en Voordorpse Polder.
Nadat de Transitievisie warmte in 2021 is vastgesteld, gaat de gebiedsgerichte aanpak de volgende fase in. We starten in de eerste buurten met de voorbereidingen voor de wijkuitvoeringsplannen. Dat betekent dat we daar met de buurt kijken hoe en met wie we in deze buurt aan de slag gaan met de opgave aardgasvrij. Omdat de voortgang van energietransitie afhankelijk is van externe en onzekere factoren en er nog veel vragen zijn, zorgen we voor een goede monitor en starten we in de buurten met een vergelijkbare aanpak. In deze buurten nemen we als gemeente zelf het initiatief, in andere buurten zien we steeds vaker dat ook bewoners aan de slag gaan met de warmtetransitie. Voor deze bewoners hebben we in 2022 een toolkit waarmee ze op verschillende vlakken ondersteund worden in hun initiatief.
Voor Overvecht-Noord zijn in 2021 de nodige onderzoeken afgerond welke inzicht geven op de betaalbaarheid van de mogelijke oplossing en geven duidelijkheid in welk warmtealternatief financieel het meest aantrekkelijk is als alternatief voor het direct gebruik van aardgas. In samenspraak met bewonersinitiatieven, woningbouwcorporaties en netbeheerder halen we draagvlak op voor een alternatief en zoeken we uit op welke wijze we tot een betaalbare oplossing komen.
Vanuit het Actieplan besparing zetten we voor woningeigenaren, naast het bestaande instrumentarium (zoals het loket Jouwhuisslimmer, energieadvies en begeleiding), met name in op collectieve acties. Dat doen we door pro-actief eigenaren te benaderen (en begeleiding te bieden) waar wij kansen zien om onderhoud te combineren met isolatie, maar ook door (in nog aan te wijzen buurten met besparingspotentieel) huis aan huis inkoop-acties aan te beiden. Bij zakelijk en maatschappelijk vastgoed gaan we aan de slag met stakeholders op bedrijventerreinen om stappen te zetten in de warmtetransitie naar aardgasvrij. Vanuit het spoor energiebesparing zetten we instrumenten als het Energieloket met subsidieregeling, de energiecontroles en een branchegerichte aanpak in om bedrijven en instellingen te stimuleren CO2 te besparen. Ook blijven we energie inzetten om te stimuleren dat op meer bedrijfsdaken zonnepanelen gelegd worden.

Corona
Alle participatietrajecten en bewonersbijeenkomsten worden online georganiseerd, hoewel er in de aanloop vertraging was, is er nu juist groeiende deelname.
Met name verduurzaming van bedrijven loopt langzamer dan verwacht waarschijnlijk door corona. Er worden minder leningen verstrekt aan MKB en ook het energieloket voor advies aan bedrijven (met bijbehorende subsidieregeling) komt nog moeizaam op gang.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49