1. In Utrecht besparen we energie en wekken we energie duurzaam op

1.1 In Utrecht besparen we energie, zetten we grondstoffen opnieuw in en wekken we energie duurzaam op

Wat willen we bereiken?

E1.1.1 De energie inkoop is duurzaam in 2020, 20% zon op daken in 2025, 100% verduurzaming warmtenet en minimaal 40.000 woningen van het aardgas in 2030, gemeentelijk vastgoed is verduurzaamd in 2040

We rapporteren over de veranderingen in de CO2-uitstoot, de groei van hernieuwbare elektriciteit en het percentage duurzame stadswarmte. Daarnaast rapporteren we separaat uitgebreid over de stappen die we zetten en de resultaten die zijn behaald in de Voortgangsrapportage Energie van de stad. We verwachten dat de CO2-uitstoot in de stad pas flink zal afnemen als plannen zoals de Transitievisie Warmte (TVW), het Actieplan Besparing en de Regionale Energiestrategieën in uitvoering gaan. Voor de TVW hebben we daarvoor als randvoorwaarde gesteld dat de overstap voor het overgrote deel van de bewoners haalbaar en betaalbaar moet zijn. Het rijk is primair verantwoordelijk om dit te regelen; zij kan een mix van beleidsinstrumenten zoals subsidiëren, normeren en beprijzen inzetten om dit mogelijk te maken. In het Actieplan Besparen richten we ons met name op woningeigenaren en bedrijven. Doel is om door bewustwording bij het verbruik van energie en hulp bij isolatiemaatregelen tot een jaarlijkse reductie van het energieverbruik te komen. Uitgangspunt is dat besparing loont en dat gebruikers daar al stapsgewijs en op natuurlijke momenten mee kunnen beginnen. In de Regionale Energiestrategie heeft de U16 bekend gemaakt met welke plannen zij aan de slag zijn om grootschalige opwek in de regio voor 1,8 TWh in 2030 te realiseren. In Utrecht werken we daarvoor het komende jaar verder aan de lopende projecten zoals Energielandschap Rijnenburg en een aantal zonnevelden (Meijewetering, geluidswal A12, Nedereindse plas en Haarrijnseplas). En we gaan verder met de voorverkenningen van mogelijke projecten in het Utrecht Science Park, Ockhuizen en Voordorpse polder. Ook blijven we het realiseren van grootschalige zon op dak stimuleren om bij te dragen aan de doelstelling zoals in RES-verband is afgesproken. De realisatie van zon-PV op particuliere daken gaat voorspoedig en we behalen eerder dan verwacht de doelstelling van 20%. Daarom zullen we ook bij de Voorjaarsnota 2022 nieuwe doelstellingen opnemen. We gaan verder met de projecten rondom de benodigde aanpassingen in de energie-infrastructuur en het uitwerken van het energiebeleid en beleidsregels om de aardgasvrije duurzame infrastructuur te realiseren. Dit wordt van belang voor de uitwerking van de wijkuitvoeringsplannen, maar ook voor projecten die vooruitlopen op een wijkuitvoeringsplan zoals het geval is bij nieuwbouw, renovatieprojecten of meekoppelkansen zoals die zich voordoen door onderhoud aan leidingen of riool.
In 2022 zullen we ook veel aandacht hebben voor de duurzame bronnen voor de warmtevoorziening door de realisatie van of afspraken rondom aquathermie, bodemenergiebeleid en onderzoek naar (ondiepe) geothermie.
In Overvecht-Noord willen we in 2022 een heldere visie vastleggen voor de mogelijkheid tot overstap om van het gas af te gaan. Dit leggen we vast in het Wijk Uitvoeringsplan. Hierin geven we aan wat de warmtevoorkeur heeft voor de wijk en op welke wijze deze betaalbaar is voor de bewoners. In de gebiedsgerichte aanpak staat 2022 in het teken van de opschaling. In meerdere buurten is dan het proces om te komen tot een wijkuitvoeringsplan gestart en buurtinitiatieven die zelf aan de slag gaan worden op verschillende manieren ondersteund door de gemeente. Bedrijven en instellingen ondersteunen we voortdurend op vele manieren om energie te besparen en de overstap naar aardgasvrij te maken. Dit doen we onder andere door informeren, stimuleren en handhaven. Daarnaast vergroten we het bewustzijn zodat zo veel mogelijk kantoren in 2023 energielabel C hebben bereikt om te voldoen aan landelijke wetgeving.

Na besluitvorming over de Transitievisie Warmte eind 2021 gaat vanaf 2022 de wijkgerichte aanpak echt van start. Voor 3-5 buurten start het proces van verkenning, analyse en voorbereiding op nadere besluitvorming over wijkuitvoeringsplannen en de aanleg van alternatieve infrastructuur ter vervanging van aardgas. Dat betekent een flinke groei van de capaciteit voor de opgave Energietransitie. De snelheid van planvorming en realisatie zal ook sterk afhankelijk zijn van financiering en subsidies van het Rijk.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49