2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.1 De buitenruimte is schoon en het groen is onderhouden

Wat gaan we daarvoor doen?

P2.1.1 Schoonhouden van de openbare ruimte

We hebben met u een visuele onderhoudsnorm (beeldkwaliteit) voor schoon afgesproken. Om te bepalen of deze wordt gehaald, laten we de openbare ruimte dertien keer per jaar schouwen door externe experts. De kwaliteit op het gebied van schoon voldoet gemiddeld aan de afgesproken norm. We zetten ons in om dit zo te houden en waar mogelijk te verbeteren.
Het schoonmaken en -houden van de openbare ruimte is een zeer grote opgave, ondanks dat we hierbij vaker ondersteuning krijgen van vrijwilligers. De ruime openingstijden van winkels, het intensievere gebruik van onder andere de parken en een toename van het aantal hangplekken voor/van jongeren vragen om veel en flexibele inzet van onze medewerkers. Het faciliteren en begeleiden van vrijwilligers is een waardevolle taak, maar vraagt door een groeiend aantal vrijwilligers steeds meer tijd. We spannen ons in om de betrokkenheid van ondernemers bij een schone openbare ruimte te vergroten.
Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt in 2022. Zo verminderen we het gebruik van bladblazers en stoppen we volledig met het gebruik van benzine bladblazers bij het schoonmaken van de buitenruimte.

P2.1.2 Onderhouden van het groen

Ook voor het onderhouden van het groen is met u een visuele onderhoudsnorm afgesproken. Door schouwen uit te laten voeren door externe experts, bepalen we of de norm gehaald wordt. De kwaliteit op het gebied van groen voldoet aan de afgesproken norm.
Wij vinden biodiversiteit belangrijk. Ook bewoners vinden dat. Ze uiten regelmaat hun zorgen en wensen over de mate van biodiversiteit in de stad. Het groenbeheer kan een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de biodiversiteit. Dit is echter een complexe opgave in een stad waar het groen diverse functies heeft en bewoners uiteenlopende wensen hebben ten aanzien van het groen. Maatwerk krijgt hierdoor een grotere rol in het groenbeheer: werken op alleen beeldkwaliteit volstaat niet meer.
We voeren een pilot uit om te onderzoeken of een wijziging van de onkruidbeheersing kan bijdragen aan verbetering van de biodiversiteit in de stad.
Ook zelfbeheer van groen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de noodzakelijke vergroening, verbetering van de biodiversiteit en klimaatadaptatie van de stad. Daarom blijven we ons inzetten voor het stimuleren van zelfbeheer en het voldoende ondersteunen van de zelfbeheerders, zoals aangegeven in het Actieplan zelfbeheer openbaar groen.

P2.1.3 Handhaven algemene regelgeving en voorschriften vergunningen

Correct gebruik draagt bij aan een openbare ruimte die er schoon en netjes onderhouden uitziet. Om dat gebruik correct te laten verlopen, verlenen we vergunningen. We zetten toezichthouders en boa's in voor toezicht en handhaving op naleving van vergunningen en regels voor het gebruik van de openbare ruimte.
Het Handhavingsprogramma 2020-2023 geeft een overzicht van alle taken van toezicht en handhaving in de openbare ruimte die hieraan bijdragen, denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van zwerfafval, hondenpoep en overlast in de parken.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49