1. Openbare ruimte is veilig en functioneel

1.2 Het afval- en hemelwater wordt veilig en milieuvriendelijk ingezameld en de oppervlaktewaterkwaliteit voldoet aan de doelstellingen

Wat gaan we daarvoor doen?

P1.2.1 Het aantal uitgevoerde maatregelen om het afvalwater-, hemelwater- en ontwateringssysteem op orde te houden en de openbare ruimte hemelwaterbestendig inrichten

Investeringsprogramma

Vervanging riolering
We willen minimaal 6,2 kilometer riolering vervangen. Uitgangspunt daarbij is dat we bij de vervanging direct klimaatbestendige en circulaire maatregelen nemen. Dit betekent dat we:

  • Bij rioolvervangingen altijd de afvalwaterstroom en de hemelwaterstroom van elkaar scheiden, het zogenaamde afkoppelen. Het hemelwater willen we vasthouden op de plek waar het gevallen is en het infiltreren in de bodem ten behoeve van de aanwezige bomen en het andere groen. Daar waar mogelijk halen we gelijktijdig niet-functionele verharding weg en vervangen het door groen (principe 'Groen, tenzij...').
  • Zorgen dat zowel de nieuwe ondergrondse hemelwaterriolering als de openbare ruimte in staat zijn de steeds intensiever wordende buien te verwerken conform de doelstellingen in de Visie Klimaatadaptatie Visie Utrecht en de Visie Water en Riolering Utrecht.

De focus bij ons vervangingsprogramma ligt in de naoorlogse wijken. Deze riolen zijn in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw aangelegd en zijn na gemiddeld 70 jaar aan vervanging toe. De komende vijftien tot twintig jaar gaan we daarom een zeer groot deel van de riolering in deze wijken vervangen. Conform het uitgangspunt van ontwikkelend beheer willen we met de rioolvervanging een bijdrage te leveren aan andere maatschappelijke opgaven, zoals het klimaatbestendiger, verkeerveiliger maken en het vergroenen van de openbare ruimte. Hiermee geven we invulling aan de doelstellingen uit de Visie Klimaatadaptatie voor wateroverlast en droogte, de nota Utrecht Circulair en de Ruimtelijke Strategie Utrecht op het gebied van vergroening en gezond stedelijk leven. Hiermee vormt de rioolvervanging een belangrijke impuls voor de gewenste vernieuwing van de openbare ruimte in de naoorlogse wijken.

De nieuwe integrale aanpak van de rioolvervangingsprojecten vraagt veel voorbereiding en planvorming, waardoor de realisatie in 2022 nog relatief beperkt is. Voor 2022 is dat (minimaal) 6,2 kilometer. Dit zorgt er mede voor dat we de rioolheffing in 2022 op het niveau van 2021 kunnen houden.

De belangrijkste projecten voor 2022 zijn:

  • Overvecht: We starten met rioolvervanging in de Moldaudreef, de Pahud de Mortangesdreef en de Orinocodreef. Daarnaast zetten we de planvorming van de Taagdreef en omgeving en de Amazonedreef en omgeving voort, zodat we in 2023 met de uitvoering kunnen starten.
  • Zuidwest: In Kanaleneiland gaat de rioolvervanging in Kanaleneiland-Noord Noord en de Europalaan-Noord in uitvoering en zetten we planvorming voor de Bernadottelaan en de aangrenzende straten en de Vasco da Gamalaan voort.
  • West: We starten met de rioolvervanging in de Kanaalstraat en zetten de planvorming voor Welgelegen voort.
  • Noordwest: We starten met de rioolvervanging in de Royaards Van de Hamkade–Ahornstraat. Verder starten we met de relining (het van binnenuit verstevigen van het bestaande riool via een kousconstructie) van het transportriool in de Tichelaarstraat en Leliestraat. Dit doen we aansluitend op het relinen van het transportriool in de Anton Geesinkstraat/Omloop. Bij deze diep gelegen transportriolen is de huidige capaciteit vaak nog voldoende, zeker als we het regenwater apart kunnen verwerken. Het is dan duurzamer en goedkoper om de huidige buis te laten liggen en te verstevigen, dan deze te vervangen door een nieuwe buis.
  • Oost: We starten naar verwachting met de rioolvervanging in de Maliebaan en in de Wagendwarsstraat. Ook vervangen we de riolering in de Cambridgelaan, als onderdeel van de geplande herinrichting. We gaan door met de planvorming voor het Rubenskwartier.
  • Noordoost: We starten met de rioolvervanging in de Smijerslaan. We relinen het transportriool in de Alexander Numankade en in de Hengeveldstraat. Ook starten we met de planvorming voor de rioolvervanging met mogelijke herinrichting van de openbare ruimte in Tuindorp-Oost.
  • Zuid: In Hoograven starten we met de rioolvervanging in de Oudegeinlaan, in aansluiting op de herontwikkeling van de aangrenzende bebouwing. We relinen het transportriool in de Jutfaseweg (gedeelte Vondellaan-Amaliastraat en gedeelte Roerstraat-Socrateslaan) als onderdeel van de herinrichting tot fietsstraat. In de Socrateslaan vernieuwen we het riool tegelijkertijd met de herinrichting tot Stadsboulevard. Ook gaan we door met de planvorming van de rioolvervanging in Rotsoord.
  • Vleuten-De Meern: We gaan door met de vervanging van de riolering in de wijk Nijevelt (Marelaan en omgeving). Gelijktijdig leggen we hier drainage aan om bestaande grondwateroverlast te verminderen. Hetzelfde doen we in de Gaag in Veldhuizen, waar we starten met de 2e fase van de rioolvervanging. We zetten de planvorming voort voor de vervanging van de riolering in de Castellumlaan en de Woerdlaan in De Meern-Noord in combinatie met het vervangen van de wegverharding.

Via ons eigen vervangingsprogramma willen we in 2022 bij elke meter rioolvervanging van minimaal tien vierkante meter verhard oppervlak, het hemelwater scheiden van het afvalwater en vasthouden op de plek waar het is gevallen en daar nuttig gebruiken. Hiermee streven in totaal naar 6 hectare af te koppelen oppervlak. Waar mogelijk halen we de verharding helemaal weg. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat we in een project tussen de vijftien en 20% van het af te koppelen oppervlak helemaal kunnen weghalen en vergroenen.

Vervanging rioolgemalen
We gaan door met de voorbereiding van de renovatie van de rioolgemalen aan de Fuchslaan, Kanaalweg en Cambridgelaan en diverse kleine rioolgemalen.

Aanpak locaties met urgent risico op wateroverlast
We gaan in 2022 verder met de in 2020 gestarte aanleg van het nieuwe hemelwaterriool in de Zeeheldenbuurt. Perceeleigenaren, die het hemelwater van de achterzijde van hun daken en hun tuinen aansluiten op het nieuwe hemelwaterriool, verminderen daarmee in de toekomst sterk de kans op wateroverlast. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in de Zeeheldenbuurt in 2023 gereed.

Overige hemelwatermaatregelen om de stad klimaatbestendig te maken
Ook bij herinrichtingen in de openbare ruimte zonder rioolvervanging proberen we zoveel mogelijk hemelwater lokaal te verwerken en verharding te verwijderen. Dit stimuleren we door vanuit het programma stedelijk water en riolering financieel bij te dragen aan de maatregelen bij de herinrichting die ervoor zorgen dat het hemelwater beter wordt vastgehouden en verwerkt. In 2022 doen we dit bijvoorbeeld op diverse locaties in de Rivierenwijk.

Omdat een groot deel van het gemeentelijke oppervlak geen openbare ruimte is of niet in eigendom is van de gemeente zelf, gaan we door met de campagne Waterproof030 en Operatie Steenbreek om alle andere eigenaren in Utrecht te stimuleren en faciliteren maatregelen te nemen om verharding terug te dringen en hun eigen percelen hemelwaterbestendig in te richten. Naast voorlichting geven we subsidie voor de aanleg van groene daken. Bij voorlichting zetten we in op informeren en inspireren, zoals het NK Tegelwippen. Bij het faciliteren is er bijvoorbeeld de tegel-ophaalservice. Daarnaast voeren we een nieuwe subsidieregeling in voor het watervriendelijk inrichten van terreinen van maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en kinderdagverblijven.

We verwachten via de bijdrageregeling en de subsidieregelingen ruim vijf hectare te kunnen afkoppelen, bij voorkeur via vergroening. Samen met de zes hectare af te koppelen oppervlak bij de rioolvervanging bedraagt de doelstelling voor 2022 om minimaal elf hectare verhard oppervlak af te koppelen.

Ook werken we verder aan nieuw juridisch instrumentarium om bij invoering van de Omgevingswet het vasthouden van hemelwater en het scheiden van afval- en hemelwater bindend te kunnen opleggen bij nieuwbouw en ingrijpende verbouwingen en/of herontwikkelingen van terreinen.

Beheer- en onderhoudsprogramma
De focus bij het planmatige onderhoud ligt bij het inspecteren en reinigen van de hoofdriolering en de rioolgemalen. Bij het verhelpen van meldingen gaat het om storingen van rioolgemalen en verstoppingen van huisaansluitingen, straatkolken en openbare riolering. We gaan door met het ingezette beleid om, door risicogestuurd beheer en het gebruik van data, het beheer en onderhoud te optimaliseren.
Risicogestuurd beheer is gebaseerd op het uitgangspunt dat we met een object met een belangrijke functie minder risico’s willen lopen dan met een minder belangrijk object, zodat we daar een grotere beheer- en onderhoudsinspanning op zetten.

P1.2.2 De oppervlaktewaterkwaliteit voldoet aan de afgesproken doelstellingen

Investeringen
In 2022 gaan we door met het verbeteren van de waterhuishouding bij het Zuilensebos in het noorden van Overvecht. Ook ronden we de laatste verbeteringsmaatregelen af in de waterhuishouding van het Kloosterpark in De Meern, waarmee we voortaan meer water naar de plas Veldhuizen kunnen aanvoeren. Dit laatste is gunstig voor de doorspoeling van de plas en vermindert de kans op blauwalg, een jaarlijks terugkerend probleem in de plas Veldhuizen.

We verbeteren de doorstroming en de waterkwaliteit door duikers te vervangen en de beschoeiing te verlagen en de oevers natuurlijker in te richten op volkstuinencomplex Ons Genot in Overvecht. Ook nemen we maatregelen om de doorspoeling en daarmee de waterkwaliteit te verbeteren in de vijvers van het Julianapark. In combinatie met de rioolvervanging in de Gaag en omstreken vervangen we enkele duikers om de doorstroming te verbeteren. We starten met de uitvoering van verbeteringsmaatregelen in de singels rondom de Binnenstad. Bij een deel van deze maatregelen maken we ook gebruik van de impulsregeling Water in de Leefomgeving van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Tot slot ronden we het baggeren van de Werkspoorhaven bij de Werkspoorkathedraal af. Doel is om in samenwerking met Erfgoed Werkspoor Utrecht de haven te saneren en op te knappen, zodat het een aantrekkelijke en veilige plek wordt om te recreëren.

Onderhoud

Het planmatige onderhoud betreft het één of tweemaal per jaar maaien van de 250 kilometer aan watergangen die de gemeente in onderhoud heeft. Ook baggeren we jaarlijks een achtste deel van deze watergangen om ze op diepte te houden. Tot slot verwijderen we zwerfvuil uit de watergangen. Naast planmatig onderhoud, doen we incidenteel onderhoud naar aanleiding van meldingen en calamiteiten.

Beheer en planvorming

We gaan door om, samen met het waterschap en bewoners, via monitoring meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van de waterkwaliteit van het Utrechtse water. We verkennen waar in de toekomst kansen en mogelijkheden liggen om meer natuurvriendelijke oevers aan te leggen. En we werken een programma uit om de maatregelen te bepalen om invulling te geven aan de aangescherpte ambities voor het oppervlaktewater in de stad, zoals we samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben uitgewerkt en in de nieuwe Visie Water en Riolering Utrecht hebben opgenomen. Bij het opstellen van de Programmabegroting 2022 ligt deze ter inspraak.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49