De gemeente heeft een aantal wettelijke specifieke zorgplichten en taken op het gebied van water en riolering. Bij de invulling van deze zorgplichten is ons hoofddoel om het water- en rioleringssysteem in Utrecht gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen te houden. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan een gezonde, stedelijke leefomgeving, waarin het goed wonen, werken en recreëren is. De manier waarop we dit doen is uitgewerkt in de Visie Water en Riolering Utrecht, die bij het opstellen van de Programmabegroting 2022 ter inspraak is gelegd. Een belangrijk uitgangspunt voor de Visie Water en Riolering Utrecht is de Visie Klimaatadaptatie Utrecht. Deze is ook ter inspraak gelegd. We leggen beide gelijktijdig voor besluitvorming aan u voor.
Voor het borgen van een robuust en goed functionerend rioleringssysteem is één van de belangrijkste opgaven dat we onze jaarlijkse vervangingsinspanning verhogen van vijf kilometer naar achttien kilometer per jaar om het stelsel op orde te houden. Daarnaast blijft het van belang dat we het functioneren van ons systeem goed monitoren en dat we de stelsels, gemalen en overige objecten goed onderhouden.
Klimaatverandering vraagt dat we ons voorbereiden op een warmer klimaat en meer en intensievere weersextremen. Dat betekent dat we anders om moeten gaan met hemelwater en dit nuttig moeten gebruiken en vasthouden voor droge periodes in plaats van afvoeren naar de rioolwaterzuivering of direct naar oppervlaktewater. De hele openbare ruimte en het particuliere eigendom moet hieraan een bijdrage leveren.
De doelen die we willen realiseren zijn:
- Een openbare ruimte die zo hemelwaterbestendig is ingericht dat onze wegen begaanbaar blijven en we geen schade in panden hebben, tot aan een bui met een kans van voorkomen van eenmaal per honderd jaar.
- We houden minimaal 90% en bij voorkeur 100% van onze jaarlijkse neerslag vast op de plek waar deze gevallen is. Hiermee verminderen we de gevolgen van langdurige droogte. Hiervoor hanteren we de voorkeursvolgorde vasthouden en nuttig gebruiken, op maaiveld niveau infiltreren, ondergronds infiltreren, verwerken in het oppervlaktewater.
- Ons water- en rioleringssysteem is circulair door vuile en schone waterstromen volledig te ontvlechten en kringlopen te sluiten. Deze maatregel leent zich goed om te combineren met de ambitie om minimaal 90% van de jaarlijkse neerslag te verwerken daar waar die valt.