In 2021 heeft u de Nota Beheer Openbare Ruimte vastgesteld. Hierin zijn ambities opgenomen voor het invoeren van ontwikkelend beheer, het wegwerken van achterstallig onderhoud in een periode van tien jaar en de nieuwe financiële strategie om de toenemende vervangings- en onderhoudsinspanning in de naoorlogse wijken mogelijk te maken.
Bij het bepalen van de onderhoudsbehoefte van de openbare ruimte maken we gebruik van beheersystemen en de daarbij behorende beheersystematiek. Met het prioriteringssysteem hebben we vervolgens een aantal projecten voor groot onderhoud geselecteerd. Daarbij onderzochten we ook welke projecten we kunnen combineren met projecten van verschillende gemeentelijke programma’s: Openbare Ruimte en Groen, Meerjarenperspectief Stedelijke ontwikkeling (MPSO), Meerjarenprogramma Bereikbaarheid (sinds 2019 samengevoegd tot het Meerjaren Perspectief Ruimte, MPR) en Meerjaren Groenprogramma. Het onderhoudsprogramma is daarnaast afgestemd met de provincie, het waterschap (HDSR), nutsbedrijven en de wijken.
De integrale aanpak van de openbare ruimte bespaart kosten en zorgt voor minder overlast. Dit 'werk met werk' maken heeft ook als voordeel dat we bijdragen aan de doelen van andere programma's. Zo kijken we bij de voorbereiding van groot onderhoud of we de openbare ruimte kunnen vergroenen vanuit het principe 'Groen, tenzij...'. En als vergroenen niet mogelijk is passen we waterdoorlatende verhardingen toe om in te spelen op klimaatveranderingen. Ook maken we de openbare ruimte toegankelijker en vervangen we gewoon asfalt door stil asfalt.
Onze materialen kopen we waar mogelijk duurzaam in. Bij het onderhoud zetten we in op het recyclen van materialen en het toepassen hiervan in nieuwe projecten. De veiligheidseisen aan de materialen blijven hierbij leidend.
Bij het opstellen van de programmabegroting 2022 hebben we de Meerjarenplanning 2022-2026, die voortvloeit uit de Nota Beheer Openbare Ruimte, nog niet aan u voorgelegd. Bij de Voorjaarsnota 2022 ontvangt u hierover een eerste voortgangsrapportage.
Groen
Op basis van het bomenbeleid en het groenstructuurplan verbeteren we het groen en onderhouden we onze bomen. Daarbij staat het behoud van bomen altijd voorop.
We combineren het onderhoud zoveel mogelijk met werkzaamheden van andere vakgebieden, zoals het vervangen van riolering en het herstraten van wegen. Ook pakken we bij het verbeteren van de groeiplaats van bomen waar mogelijk de overlast door boomwortelopdruk aan en vergroenen we stenige oppervlaktes. Als we toch bomen moeten vervangen kunnen bewoners voor de aanplant vaak kiezen tussen een aantal boomsoorten.
We blijven de ontwikkeling van de essentaksterfte in Utrecht nauw monitoren en nemen maatregelen die nodig zijn, zoals snoeien. Waar het niet anders kan kappen we de ernstig aangetaste essen. Bij het vervangen van de bomen houden we rekening met de ecologie en het vergroten van de diversiteit in het bomenbestand, zoals is vastgelegd in de Leidraad herplant essentaksterfte.
De laatste jaren is er veel last van de eikenprocessierups. We zijn gestopt met het bestrijdingsmiddel XenTari en het gebruik van nematoden bouwen we in 2022 af. We zetten zoveel mogelijk in op een natuurlijke wijze van bestrijden. Dat doen we bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkasten, meer variatie in de onderbeplanting en aanpassingen in het maairegime, zodat de beplanting aantrekkelijker wordt voor de natuurlijke vijanden van de rups.
Wervengebied en andere civiele constructies
We herstellen walmuren op de Oudegracht (de rakken 2 oost en 4). Ook bereiden we het herstel voor van walmuren op de Oudegracht (rakken 3 oost, 6 west en 2 west), kluismuren en -kelders op de Kromme Nieuwegracht (rakken 22 en 24) en het herstel en waterdicht maken van kelders onder de Choorstraat en Lijnmarkt.
We starten met het uitvoeren van aanvullende maatregelen om te zwaar verkeer te weren, waaronder intensivering van de handhaving en informatievoorziening en de voorbereiding van handhaving met ANPR-camera’s. We bereiden ook maatregelen voor om schade door het gebruik en onderhoud (zoals baggeren) te verminderen. We stellen een wervenmeester aan voor het verbeteren van het beheer van het erfgoed en het oppakken van meldingen over schade aan en lekkage van kelders. Ieder half jaar informeren we u over de voortgang, als onderdeel van de voortgangsrapportage van de regeling risicovolle projecten. Dan informeren we u ook over de stand van zaken van de samenwerkingsafspraken.
We vervangen de Kapelbrug en starten groot onderhoud aan de Oranjebrug. In overleg met Waternet vervangen we de kademuur tussen de Rode brug en de David van Mollumbrug. Het laatste deel van de kademuur en de steiger aan de Catharijnesingel tussen de Zilverstraat en de Bartholomeïbrug vervangen we in combinatie met de herinrichting van het Zocherpark.
We baggeren de watergang bij het Julianapark. Daarna vervangen we de beschoeiing bij de dierenweide en herstellen de rotspartij.
Wegen
We combineren zoveel mogelijk vervangingswerkzaamheden in combinatie met integrale herinrichtings- of rioolvervangingsprojecten zoals Nijevelt, Odenvelt, Bernadottelaan, Orinocodreef, Rio Negrodreef en Castellumlaan. Daarnaast is er groot onderhoud gepland voor het Eykmanplein, Reyerscop, Burg. Middelweertbaan en Stroomrugbaan. Dat geldt ook voor enkele wegen in het buitengebied zoals Rhynauwen en Vossegatsdijk, Gageldijk en St. Antoniedijk.
We zorgen ervoor dat voetpaden en fietspaden veilig blijven door hier prioriteit aan te geven bij het onderhoud. Zo wordt in 2022 het fietspad op de Archimedeslaan aangepakt.
We maken waar mogelijk gebruik van innovaties. Bijvoorbeeld om het water op de juiste en beste manier zo snel mogelijk in de bodem te laten infiltreren. Daarvoor ontwikkelen we de toepassing van wadi’s en waterpasserende verharding verder.
Ook blijven we nieuwe ontwikkelingen volgen en waar mogelijk toepassen op het gebied van geluidsreductie, duurzaamheid en circulariteit. Daarbij kijken we zoveel mogelijk naar de hele keten: niet alleen naar aanleg, onderhoud en vervanging aan het einde van de levensduur maar ook naar bijvoorbeeld aan- en afvoer en tussentransport
Openbare verlichting
We vervangen lichtmasten die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen en na inspecties worden afgekeurd. Bij het vervangen van de lichtmasten worden ook verouderde armaturen vervangen door led armaturen. Bij de overige armaturen starten we met versnelde verledding die we in vijf jaar realiseren. We vervangen circa vijftien kilometer aan kabels die de openbare verlichting aansturen.
Verkeersregelinstallaties
We vervangen vijf verkeersregelinstallaties (VRI’s). Ze worden op de locaties waar dit noodzakelijk is, via sensoren of op afstand, beïnvloedbaar voor een betere doorstroming van het verkeer.
Het gemeentelijk glasvezelnet breiden we verder uit. De uitbreiding van dit eigen netwerk is noodzakelijk voor de modernisering van VRI's.
Ondergrond(se infrastructuur)
De openbare ruimte wordt steeds intensiever gebruikt, bovengronds én ondergronds. Energietransitie, digitalisering, klimaatadaptatie en vergroenen zorgen voor concurrerende claims.
Om duurzame keuzes te maken gaan we hier meer regie op voeren: beschermen, benutten, het verbeteren van de ondergrond en beheren. De herziene Verordening en het nieuwe Handboek Kabels en Leidingen, die bij het opstellen van de programmabegroting 2022 nog niet aan u is voorgelegd, geven ons meer sturingsmogelijkheden met regels bij het verlenen van de vergunning en toezicht tijdens werkzaamheden van netbeheerders. We richten ons ook op toekomstig beheer van nog te ontwikkelen gebieden.
Spelen
We vervangen 270 afgeschreven speelobjecten, van de in totaal 5.100, op 150 verschillende locaties. Dit zijn zowel individuele speelobjecten als speelobjecten die bij elkaar staan in een straat, plein, park of (bouw)speeltuin. Waar mogelijk worden modulaire onderdelen van speeltoestellen opgeknapt en hergebruikt.
Het onderhoud combineren we zoveel mogelijk met andere werkzaamheden, doelstellingen uit andere programma's en initiatieven uit de wijken. Bewoners worden hierbij actief betrokken.
We herontwikkelen de spetterbadjes op de Ivoordreef en Camera Obscuradreef. Daarbij volgen we een ontwikkel-/participatietraject met bewoners. De bewoners kunnen aangeven aan welke speelvoorzieningen zij de voorkeur geven, zoals een spetterbadje, bedriegertje of een andere waterspeelvoorziening.
Begraafplaatsen
We ondersteunen het initiatief om te komen tot de realisatie van een Islamitische begraafplaats in Utrecht. Het initiatief behartigt het belang van veel van onze inwoners.