We willen ervoor zorgen dat inwoners met een bijstandsuitkering zo snel mogelijk weer aan het werk gaan en als dat nodig is om- en bijscholing krijgen. Nu de piek van de coronacrisis achter de rug lijkt, helpen we inwoners om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. We passen onze dienstverlening aan op wat de werkzoekende van ons nodig heeft.
Werkbeweging
De actieagenda Werkbeweging loopt nog door tot medio 2022. Ook komend jaar blijven we ons inzetten op intensieve persoonlijke begeleiding, eventueel aangevuld met scholing. We onderzoeken wat we uit de actieagenda kunnen behouden in onze reguliere dienstverlening. We zetten ons in om de omslag in werken (met nadruk op persoonlijke aandacht en maatwerk) en de samenwerking met de partners in de stad te behouden en op te nemen in onze strategische ambities. Hierin zullen keuzes worden gemaakt die passen bij de ambities van het nieuwe college, de situatie op de arbeidsmarkt en de budgettaire ruimte.
Aanpak jeugdwerkloosheid
Er zijn extra middelen beschikbaar gesteld voor een nieuwe regionale aanpak jeugdwerkloosheid gericht op vroegtijdig schoolverlaters en schoolverlaters van het Pro, Vso en MBO. Deze middelen zijn verdeeld over de pro-, vso- en mbo-scholen, de arbeidsmarktregio en de RMC- regio. Utrecht heeft als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio de opdracht om de regionale aanpak jeugdwerkloosheid te coördineren. Hierbij zetten wij in op:
- doorleren: vervolgonderwijs, om- en bijscholing of praktijkleren
- ondersteuning naar werk: toeleiding naar kansrijke sectoren en (transitie)stages omzetten naar baan
- het bieden van nazorg: begeleiding van werk naar werk, begeleiding van jongeren zonder werk richting school, werk of dagbesteding.
Samenwerking Arbeidsmarktregio Midden-Utrecht, met RMT en harmonisatie regelingen
Een van de zaken in de regio die ons onlosmakelijk met elkaar verbindt, is de komst van het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT). Het RMT biedt ons een kans om de regionale samenwerking te intensiveren en te verbeteren. Afhankelijk van de nasleep van de coronacrisis en de vraag uit de markt zullen we schaalgrootte van het RMT aanpassen. Dit jaar is er sprake van reflectie en een bestuurlijke verkenning van nieuwe samenwerkingsafspraken binnen onze arbeidsmarktregio. Het jaar 2022 staat in het teken van besluitvorming over deze samenwerkingsafspraken. Deze afspraken zullen het kader en commitment vormen waarbinnen we in de toekomst gaan samenwerken in de arbeidsmarktregio.
Verder blijven we ons sterk maken voor harmonisatie van instrumenten en het behalen van de regionale doelstelling van de banenafspraak. We handhaven de doelstelling dat eind 2022 minimaal 50% van de doelgroep banenafspraak uit onze regio aan het werk is.
Veranderopgave inburgering
Per januari 2022 wordt de gemeente weer verantwoordelijk voor inburgering. We blijven investeren in de doorgaande lijn voor asielmigranten en in geïntegreerde trajecten (combinaties taal, opleiding en werk). Bij de doorgaande lijn besteden wij aandacht aan alle levensgebieden en zetten daarbij extra instrumenten in die gericht zijn op het wegnemen van belemmeringen die specifiek of sterker gelden voor statushouders. We zetten onder andere in op het oefenen van taal in de praktijk (aanvullend op een eventuele inburgeringscursus), omgaan met geld en schuldenproblematiek.
Op basis van de nieuwe Wet Inburgering starten we met het wegnemen van geldzorgen bij statushouders. Wij betalen zes maanden uit de bijstandsuitkering de vaste lasten door. Hiervoor maken we gebruik van het Huishoudboekje. Tegelijkertijd geven wij bij de inburgeringstrajecten ook scholing over geldzaken.
Dienstverlening ondernemers
De tijdelijke ondersteuningsmaatregelen voor zelfstandig ondernemers, waaronder de Tozo-regeling, zijn in het najaar van 2021 afgelopen. Na deze periode zal ook een deel van de groep nog ondersteuning en begeleiding nodig hebben. In 2022 blijven we inzetten op ondersteunende dienstverlening voor de doelgroep ondernemers, met name op het versterken van ondernemersvaardigheden, ondersteuning bij administratie en geldzorgen en heroriëntatie.
Banenafspraak
Door middel van de praktijkroute en het dienstverleningsconcept HalloWerk realiseren we meer passende plekken voor de banenafspraak. De praktijkroute biedt ons de mogelijkheid, om mensen van wie wij vermoeden dat zij een beperkt arbeidsvermogen hebben, direct met een forfaitaire loonkostensubsidie te plaatsen, zonder dat hier vooraf een indicatie van UWV of een loonwaardemeting voor nodig is. Dit geeft de werkgever en de kandidaat aan de start meer duidelijkheid over waar hij of zij aan toe is. Via deze praktijkroute komen mensen ook in aanmerking voor de banenafspraak, als na zes maanden blijkt dat zij nog steeds een verminderde loonwaarde hebben.
Met het dienstverleningsconcept HalloWerk vindt matching niet alleen op werkervaring plaatsvindt, maar ook op elementen als talenten en competenties. Deze bredere presentatie van werkzoekenden geeft een completer beeld van wat iemand in zijn of haar mars heeft en verhoogt daarmee de kansen op de arbeidsmarkt. Een ander voordeel van HalloWerk is dat de werkgever de mogelijkheid heeft om via HalloWerk zelf op zoek te gaan naar passende kandidaten voor zijn/haar vacature.
Een dienstverband voor beschut werk
Het contract met UW om beschut werk aan te bieden wordt voortgezet. Ook blijven we mensen begeleiden en toeleiden naar een passende werkplek met voldoende begeleiding.
Dit doen we door de inzet van twee hiervoor speciaal opgeleide werkmatchers, het voortraject bij UW en voorlichting over de regeling aan inwoners en partners in de stad.