In tegenstelling tot wat de planbureaus verwachten zien we in 2021 nog geen grote toename in schuldenproblematiek als geheel of een duidelijke stijging van het aantal aanvragen voor armoederegelingen. Wel zien we een toename van geldproblemen onder de specifieke groepen jongeren en zelfstandigen. We verwachten dat deze groepen in 2022 vaker hulp nodig hebben en bereiden ons daarop voor door de dienstverlening aan jongeren op te schalen en de schuldhulp aan zelfstandigen opnieuw aan te besteden. Bij onze inzet op het bereik van de armoederegelingen hebben we extra oog voor deze nieuwe doelgroepen. Daarnaast heeft elke ondernemer met een actuele Tozo-uitkeringen of BBZ uitkering recht op een U-pas.
Armoederegelingen
In 2022 stellen we opnieuw een Armoedemonitor en een Minima Effect Rapportage op. Deze rapporten zijn het vertrekpunt om te beoordelen of de armoederegelingen in hun huidige vorm nog effectief zijn. We nemen hierbij onder andere de individuele inkomenstoeslag, U-pas, U-polis en bijzondere bijstand onder de loep. Daarbij kijken we in welke mate de regelingen bijdragen aan rondkomen en meedoen, hoe toegankelijk ze zijn en of de regelingen anders georganiseerd moeten worden. Bij de analyse van onze armoederegelingen hebben we speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van kinderarmoede. Ook betrekken we de resultaten van het onderzoek naar vergroten van het bereik.
Daarnaast is de verwachting dat we in de komende Armoedemonitor via microdata veel accurater zicht krijgen op welke groepen we niet bereiken. Aan de hand daarvan maken we een nieuw plan om te zorgen dat de armoederegelingen ook bij deze groepen beter bekend worden.
In de tussentijd zetten we stappen om de website waarop de al onze regelingen staan, te verbeteren. Daarnaast zorgen we ervoor dat we professionals in het veld goed blijven informeren over de mogelijkheden van onze regelingen. Dit doen we onder andere door een nieuw filmpje in te zetten dat professionals snel en overzichtelijk informeert over de regelingen.
Schuldhulpverlening
In Utrecht werken we met de actieagenda Utrechters Schuldenvrij. Met deze actieagenda zijn we er veel eerder bij, bieden we hulp op maat en helpen we inwoners blijvend uit de schulden. In 2022 geven we een extra impuls aan deze aanpak, met de middelen uit werkpakket 2, bestaanszekerheid.
Net als in 2021 is er meer capaciteit bij alle professionele en informele schuldhulpverlening in de stad. Met nieuwe interventies zoals de Rondkomen-gesprekken willen we vaker schulden voorkomen of vroegtijdig opsporen. De aanpak vroegsignalering van schulden neemt een vlucht doordat we van meer nutsbedrijven en zorgverzekeraars signalen over betalingsachterstanden binnen krijgen. We bieden bij ieder signaal hulp aan de betreffende inwoner.
Met de coronasanering, waarover u in brief 8623913 bent geïnformeerd, willen we inwoners sneller en vaker helpen om problematische schulden op te lossen. Daarmee richten we ons zowel op inwoners die sinds corona in de problemen zijn gekomen als inwoners die al eerder geldproblemen hadden.
De samenwerkingsafspraken over schuldhulpverlening met de buurtteams zijn aangepast.
Werk en Inkomen zal meer regie voeren op het begin van het schuldhulpverleningstraject. Inwoners worden vaker ondersteund door vrijwilligers en praktisch ondersteuners. Ook worden zij ontzorgd doordat Werk en Inkomen steeds meer benodigde informatie zelf kan achterhalen. Daardoor verwachten we meer voortgang in trajecten en kunnen we inwoners sneller duidelijkheid geven over de mogelijkheden om hun geldproblemen op te lossen.
Jongerenfonds
In 2021 is de succesvolle pilot Jongerenfonds uitgebreid naar alle Utrechtse jongeren van achttien tot 27 jaar met geldzorgen of schulden. Deze jongeren kunnen nu terecht bij Team Jongeren van Schulddienstverlening. In 2022 monitoren we onze werkwijze en denken we na over nieuwe manieren om, samen met het netwerk in de stad, de drempel richting schuldhulpverlening voor jongeren verder te verlagen. Dit doen we door onder andere het aantrekkelijker maken van onze communicatie, inzet van social media en het inzetten van jongeren zelf als ambassadeurs. Daarnaast blijven we inzetten op preventie van schulden door een actieve inzet op financiële educatie onder andere tijdens de Utrechtse week van het Geld, maar ook door betere informatievoorziening wanneer jongeren achttien jaar worden.