Om deze doelstelling te bereiken zetten we in op:
Het versterken van de aansluiting tussen onderwijs en de regionale arbeidsmarkt
Onderdeel van het regionale programma voortijdig schoolverlaten 2020-2024 is de lijn ‘Klaar voor Werk’. Vanuit deze lijn bereiden wij jongeren in het onderwijs voor om succesvol en duurzaam de arbeidsmarkt te betreden. Jongeren voor wie een startkwalificatie niet (direct) haalbaar is, hebben specifiek onze aandacht. Bijvoorbeeld voormalig voortijdig schoolverlaters en mbo-2, 3 en vier studenten die extra ondersteuning nodig hebben.
Jongeren in het praktijkonderwijs, in een entree opleiding en soms ook in het speciaal onderwijs leren vaak beter in de praktijk. In schooljaar 2021-2022 starten twee eerste TOP Academies bij UMC en Universiteit Utrecht waar de praktijkonderwijsleerlingen opgeleid worden op de werkvloer. In 2022 zetten we in op uitbreiding van het aantal TOP Academies in de RMC-regio. Voor de entree-studenten wordt vanuit het regionaal investeringsfonds door de mbo’s praktijkleren ingericht.
De regionale aanpak voortijdig schoolverlaten en de Utrechtse Werktafel van de arbeidsmarktregio hebben de krachten gebundeld. De gezamenlijke opdracht is om jongeren met een ondersteuningsbehoefte vroegtijdig in beeld te hebben voor ze de overgang maken van onderwijs naar de arbeidsmarkt. De regionale aanpak voortijdig schoolverlaten en de Utrechtse Werktafel spannen zich samen in voor een goede en duurzame overgang naar werk en leveren waar mogelijk ondersteuning.
Binnen de opgave Werk voor iedereen werken wij intensief aan een goede samenwerking tussen onderwijs en de sectoren waar tekorten zijn op de arbeidsmarkt: onderwijs, zorg, ict, bouw en techniek. Samen met het onderwijs zorgen we voor een passend onderwijsaanbod en stimuleren we kinderen en jongeren te kiezen voor een opleiding in deze sectoren. Daarbij leggen we verbindingen met de Utrechtse Onderwijs Agenda en met het Mbo Uitvoeringsplan. Zie ook het programma Economie & Werkgelegenheid voor Iedereen.