We zetten in op gelijke kansen op de best mogelijke gezondheid voor alle Utrechters door maatwerk te leveren en te doen wat past bij wat de specifieke groepen nodig hebben. Dit betekent dat we zowel inzetten op gezondheidswinst voor alle Utrechters, als ongelijk investeren om de meeste winst te boeken voor diegenen die dat het meeste nodig hebben. Daarnaast monitoren we de volksgezondheid en doen we aan kennisontwikkeling om onze aanpak continu te verbeteren.
Hieronder staan de highlights voor 2022 op deze drie sporen toegelicht. Bij ‘Wat gaan we daarvoor doen’ ziet u deze drie sporen terug door het verschil in inzet op alle inwoners en op specifieke groepen zoals inwoners met geldzorgen. Inzet op het gebied van monitoring en kennis heeft een aparte kop.
Wat willen we bereiken?
Gezondheidswinst boeken voor iedereen
We werken aan een goede gezondheid voor iedereen. Dit doen we met dienstverlening voor iedereen, zoals de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) die alle kinderen in Utrecht ziet. In 2022 versterken we de rol van de JGZ als kernpartner in het basis- en voortgezet onderwijs en onderzoeken we wat de meest wenselijke vorm is voor een divers aanbod voor gezinnen. Door het gezondheidsperspectief in te brengen bij ruimtelijke ontwikkeltrajecten, zoals bij de openbare ruimte tussen Moreelsebrug en de Inktpot, werken we ook aan gezondheid voor alle Utrechters. Daarnaast werken we aan gezondheid voor iedereen door gezondheid mee te nemen in breed gemeentelijk beleid. In 2022 nemen we gezondheid bijvoorbeeld op in de nadere regel U900 (viering 900 jaar stadsrechten), de nota sport, spelen en bewegen en bij (sommige) nieuw af te sluiten huurcontracten. Ook gaan we gezondheid een vaste plek geven bij inkooptrajecten. In 2022 doen we hiermee ervaring op bij een aantal kansrijke aanbestedingen.
Gezondheidsverschillen verkleinen
We zien dat een aantal Utrechters iets meer, iets extra’s of iets anders nodig heeft om zich gezond te voelen. Voor en met hen werken we aan het vergroten van gelijke kansen op een gezond leven. In 2021 is de VMU Special gezondheidsverschillen en kansengelijkheid uitgebracht. Hieruit blijkt dat in Utrecht vooral een toename van verschillen op het terrein van inkomenssituatie, toegang tot gezondheidszorg, woonomstandigheden en sociale contacten en eenzaamheid. Deze verschillen zijn tijdens de coronapandemie waarschijnlijk alleen maar groter geworden.
Deze monitor levert aangrijpingspunten voor de verdere ontwikkeling van de Utrechtse aanpak van gezondheidsverschillen, waar we in 2022 nog meer op inzetten. De focus in onze aanpak gaat uit naar groepen inwoners die structureel een achterstand hebben en naar onderliggende oorzaken van (on)gezondheid waarop de verschillen toenemen en het grootst zijn. In 2022 komt er een update van de speciale uitgave van de VMU over Gezondheidsverschillen en kansengelijkheid.
Gezondheidskennis vergroten
Kennis over de gezondheid van de Utrechters is essentieel om te weten waar we staan
en wat we te doen hebben. Om de gezondheid van Utrechters in beeld te brengen gebruiken we de Volksgezondheidsmonitor Utrecht . In 2022 brengen we het Utrechts Gezondheidsprofiel (UGP) uit. Hierin presenteren we de belangrijkste ontwikkelingen rond de volksgezondheid in Utrecht. Het UGP verschijnt één keer in de vier jaar en is de basis van de nieuwe nota Volksgezondheid.
In 2022, als ‘post coronajaar’, gaat specifieke aandacht in de monitoring uit naar het inzichtelijk maken van de veerkracht van de stad. Om zo zicht te krijgen in hoeverre inwoners terugveren of dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de negatieve impact van corona tegen te gaan.