Het is onze ambitie om iedereen die wil sporten in Utrecht te kunnen blijven faciliteren door ruimte te maken voor voldoende sportaccommodaties. De vraag hoe we ruimte creëren voor sport en sportverenigingen in een groeiende stad is een belangrijke factor in het streven naar een optimale sportinfrastructuur. We zoeken daarin samen met sportaanbieders naar hoe we goed, constructief en slim kunnen samenwerken. En daarnaast stimuleren we de samenwerking tussen sportaanbieders die in dezelfde wijk of op dezelfde sportaccommodatie actief zijn.
Sportaccommodaties
We zetten in op voldoende sportaccommodaties die – voor zover nodig - voldoen aan de eisen van de sportbonden en NOS*NSF, en die ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Zeker als ze ook gebruikt worden als stemlocatie voor de verkiezingen. De binnensportaccommodaties en de zwembaden worden gerealiseerd binnen de vastgestelde ambities voor duurzaamheid en circulair bouwen.
Om te kunnen berekenen hoeveel sportruimte er in de toekomst extra nodig is onderzoeken we de behoefte aan sportruimte voor de bond-geregistreerde sporters – die een competitie spelen met andere verenigingen binnen en buiten Utrecht – en niet-bond-geregistreerde sporters:
- Voor de binnensport besluiten we of we het kengetal voor de programmering van nieuwe sporthallen gaan bijstellen. Dit naar aanleiding van de conclusies en adviezen uit rapport van Mulier over het onderzoek, dat in 2021 is uitgevoerd, naar het kengetal binnensport dat we tot nu toe hanteren.
- We maken een nieuwe meerjarenplanning voor de groei van de sportaccommodaties tot 2040, gelijk aan de RSU 2040. Hiervoor gebruiken we de rapportage van Mulier die is opgesteld na de capaciteitsbehoefte-berekening voor de bond-geregistreerde binnen- en buitensport. Deze behoefteberekening/prognose actualiseren we elke twee jaar. Bij deze behoefteberekeningen gaan we uit van de veranderingen in de bevolkingsprognoses, woningbouwplanning en ontwikkelingen in de (Utrechtse) sport.
- In 2022 onderzoeken we ook de behoefte naar niet-bond-geregistreerde binnen- en buitensport. We zien de vraag en het aanbod van deze sportvormen toenemen. Met de conclusies uit dit onderzoek maken we inzichtelijk of er meer formele sportruimte nodig is dan waar we tot nu toe van uit gaan.
Sport in de openbare ruimte
We werken aan een beweegvriendelijke omgeving die uitnodigt om te sporten en te bewegen. In 2021 hebben we in kaart gebracht hoe de beweegvriendelijkheid van de Utrechtse openbare ruimte ervoor staat en wat er voor nodig is om de openbare ruimte nog meer in te richten om beweging te stimuleren. Dat heeft geleid tot een eerste aanzet voor een kader voor sport in de openbare ruimte in Utrecht. In 2022 werken we dat verder uit in een Utrechtse aanpak voor sport en bewegen in de openbare ruimte. Daarin hebben we specifiek aandacht voor de ontwikkeling van urban sports en voor doelgroepen die niet vanzelfsprekend sporten in de openbare ruimte zoals meisjes en mensen met een beperking. Bij gebiedsontwikkelingen en initiatiefaanvragen adviseren we over de mogelijkheden die er zijn voor sport in de openbare ruimte. Daarbij proberen we slimme combinaties te maken tussen verschillende sportvormen en bijvoorbeeld tussen sport en groen. Tot slot zorgen we ervoor dat bij het creëren van nieuwe plekken ook altijd sporters worden betrokken.
Roeien
Met de drie roeiverenigingen in Utrecht die gebruik maken van het Merwedekanaal hebben we een convenant opgesteld met de bundeling van afspraken om het roeien op het Merwedekanaal te behouden. Dit zijn afspraken over het roeiwater, nieuwe bruggen, de veiligheid en het coachpad. Het roeien is ook een belangrijk onderwerp van de Visie Stadswater die wij u medio 2022 hopen te presenteren. Aanvullend hierop wordt ook gewerkt aan het realiseren van alternatief roeiwater met voorzieningen, in eerste instantie wordt gewerkt aan een voorziening in de gemeente Vijfheerenlanden/Vianen. Maar in het kader van de Visie Stadswater wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor roeien op andere locaties.