KOOS en Spoor030 gaan met partners extra inzetten om tijdig passende zorg te bieden door:
- Volop in te zetten op de werving van extra professionals en de maximale benutting van de capaciteit van onderaannemers In samenwerking met het buurtteam en SVMN wordt gekeken naar een gezamenlijke wervingscampagne en het behoud van professionals binnen Utrecht. Dit sluit aan bij de motie ‘Actieplan Utrecht zorgt’.
- Versterken, verlichten en/of verkorten van specialistische jeugdhulp met de inzet vanuit partners in de sociale basis, zoals sport, maatjes/ervaringsdeskundigen bij jongeren, in samenwerking met partners in de sociale basis collectieve oplossingen bieden.
- In samenwerking met partners zoals het buurtteam en JGZ, verder inzetten op de groepsgerichte ondersteuning naast enkel individuele hulp.
- Extra inzet voor de samenwerking rondom scholen met partners in de sociale basis, de huisarts en de kernpartners. Juist daar zijn kinderen en jongeren vaak vroegtijdig in beeld en is het belangrijk om goed samen te werken. Dit om hulp zoveel mogelijk vanuit een gezamenlijk perspectief af te stemmen en vanuit de direct leefomgeving van het kind/gezin te laten plaatsvinden. Daarnaast kan op deze manier expertise ook op collectief niveau worden toegevoegd (naast individuele ondersteuning) bijvoorbeeld richting een school of kinderopvang.
- De ervaring met de inzet van e-Health, opgedaan tijdens corona, bestendigen en verstevigen als onderdeel van een behandeltraject.
- Het voeren van gezamenlijke intakegesprekken (met het buurtteam)met jeugdigen en gezinnen en het beter benutten van participerende consulten. De verwachting is dat hiermee een groter deel van de jeugdigen en gezinnen ondersteund kan worden door het buurtteam.
- We gaan met partijen in de stad en met jongeren en ouders zelf in gesprek over de oorzaken achter de groeiende vraag naar jeugdhulp. Welke maatschappelijk factoren leiden hiertoe? En welke veranderingen en bewegingen zijn nodig om er met elkaar voor te zorgen dat elk kind in Utrecht uniek mag zijn, gezond en veilig kan opgroeien en gelijke kansen krijgt.
We willen zoveel mogelijk kinderen zo thuis mogelijk opgroeien (onze ambitie ‘Wel Thuis’) door in 2022:
- Pleegzorg nog meer wijkgericht te organiseren door gebruik te maken van netwerkplaatsingen, het werven van Utrechtse pleeggezinnen voor Utrechtse kinderen, netwerk van pleegouders in de wijk en verbinding van pleegzorg met andere vormen van basiszorg en jeugdhulp in de wijk.
- In te zetten op de realisatie van Utrechtse gezinshuizen en een stedelijke Time Out/logeervoorziening.
- De samenwerking met de informele zorg en andere partners zoals de jeugdbeschermingsketen te versterken.
Het expertiseteam van Yeph biedt vroegtijdig specialistische expertise en consultatie aan hulpverleners die al betrokken zijn bij een gezin. In 2022 zetten we in op intensivering van de samenwerking van het expertiseteam met partners in de keten. Een voorbeeld hiervan is dat Lokalis, Samen Veilig Midden Nederland, KOOS, Spoor030, Yeph en de samenwerkingsverbanden PO en VO met elkaar inzetten op procesevaluaties in de wijk, structureel stedelijk de rode draden hieruit ophalen en acties om de samenwerking te verbeteren.
Als het gaat om kinderen met langlopende en complexe problemen werken wij samen met gemeenten in de provincies Flevoland en Utrecht. We bouwen als volgt voort op de huidige inzet:
- We zorgen voor extra inzet om de door de coronacrisis toegenomen vragen van kinderen met complexe problematiek tijdig en passend te beantwoorden. Hierbij zorgen we ervoor dat er sneller hulp beschikbaar is bij ernstige eetproblemen, er meer capaciteit beschikbaar is voor suïcidepreventie, de zorg voor crisisbehandelingen geïntensiveerd wordt, er meer beschikbaarheid is van bedden voor klinische opnamecapaciteit, er meer mogelijkheden komen voor intensieve ambulante inzet thuis bij ernstige eetproblemen en de randvoorwaarden voor systemische, herstelgerichte zorg bij deze problemen versterkt wordt.
- We brengen het verblijf binnen de essentiële functies verder terug door de inzet van preventieve engezinsgerichte oplossingen. Waar verblijf tijdelijk het best passend is, willen we dat dit kleinschalig is. Als stad zijn wij coördinerend voor de hiervoor benodigde vastgoedtransitie van de gesloten jeugdhulp en driemilieuvoorzieningen in onze regio’s. Wij benutten dit als kans om de groepen kleiner te maken en te stoppen met separeren. Zo kent de nieuwe in 2023 te openen flexibele gesloten jeugdhulpvoorziening in Maarsbergen een groepsgrootte van maximaal vijf jongeren en is de opzet kleinschalig en zonder separeerruimtes.
- We benutten het expertisenetwerk Flevoland – Utrecht voor het in beeld brengen van knelpunten in de zorg voor kinderen met complexe problemen en dragen bij aan het realiseren van passende oplossingen.
We willen dat kwetsbare jongvolwassenen een passende woonplek (waar nodig met hulp en ondersteuning) hebben:
- Onder de noemer van het Programma (T)huis voor Iedereen onderzoekt onderzoeksbureau Companen hoe de (kwalitatieve en kwantitatieve) vraag naar huisvesting voor kwetsbare jongvolwassenen zich verhoudt tot het huidig aanbod voor deze doelgroep. Op basis hiervan bepalen we welke inzet er (nog) nodig is voor voldoende en betaalbare woonruimte voor kwetsbare jongvolwassenen.
- Gemengd wonen projecten zoals Goeie buur en Huis met Aandacht worden voortgezet.
- We streven ernaar dat in 2022 een gemengd wonen project voor jongeren aan de Maliebaan is gestart.
- We blijven in gesprek met corporaties en andere relevante partijen over het versneld inzetten of toevoegen van aanbod voor deze doelgroep.
- Het landelijke actieprogramma Dak- en thuisloze jongeren van VWS loopt in 2021 af. De pilot aanpak dak- en thuisloze jongeren en jongvolwassenen krijgt in Utrecht een vervolg in 2022 en 2023.