Wij zetten in op een duurzaam hoge woningbouwproductie, met betaalbaar wonen als belangrijk uitgangspunt. We stimuleren en faciliteren het woningaanbod voor sociale-, middeldure huur en betaalbare koop ten behoeve van verschillende doelgroepen in woonmilieus die passen bij onze stad. We vertalen de kwalitatieve vraag naar woningen in samenhang met de keuzen en perspectieven uit de RSU naar gebiedsontwikkelingen in de stad en de regio.
Ondanks een bijzonder jaar zijn we er in 2021 in geslaagd om de woningvoorraad te laten groeien. We benutten deze en toekomste groei van de stad om onze partners te stimuleren de bouwproductie hoog te houden om aan te sluiten op de gezamenlijke ambities. We werken de afspraken uit het Stadsakkoord Wonen uit in gebiedsontwikkelingen, SPvE’s etc. We geven via omgevingsvisies en andere gebiedsgerichte instrumenten richting naar de gewenste woningvoorraad per gebied of wijk.
Stadsakkoord
In het Stadsakkoord Wonen hebben de partners op de Utrechtse woningmarkt wederkerige en langjarige afspraken gemaakt, gericht op een betere balans in de woningmarkt. Het Stadsakkoord is geen statisch document, we monitoren, samen met de kopgroep Stadsakkoord Wonen, en stellen bij waar dat nodig is. Afgelopen jaar hebben we in de kopgroep gesproken over bijvoorbeeld de evaluatie van het actieplan Middenhuur, het UPP en de Parkeervisie. Het komend jaar werken we samen met onze partners door om initiatieven te ontwikkelen op de diverse thema’s. Hierbinnen zal in 2022 in ieder geval aandacht worden gegeven aan de verdere uitwerkingen van het Actieplan Betaalbare Koopwoningen, aan Thuis voor Iedereen en aan het thema ‘Versnelling’. Daarnaast evalueren we in samenwerking met partners de samenwerking binnen het Stadsakkoord. Dit mede in het licht van een nieuwe bestuursperiode.
Prestatieafspraken
We maken en monitoren prestatieafspraken met de Utrechtse corporaties. We werken aan verbetering van de cyclus, zodat de resultaten (monitor en wijkenstrategie) beter tot zijn recht komen bij het maken van nieuwe prestatieafspraken.
De stichting Utrechtse woningcorporaties (STUW), huurdersorganisaties en gemeente staan samen voor grote opgaven in Utrecht zoals die in de Woonvisie staan geformuleerd. De belangrijkste zijn: werken aan gemengde wijken, voldoende productie, en het verduurzamen en betaalbaar houden (gematigd huurprijsbeleid) van de sociale woningvoorraad.
De in 2019 gemaakte meerjarige stedelijke prestatieafspraken lopen tot eind 2022. Deze stedelijke afspraken en de woonvisie vormen het kader voor de jaarlijkse prestatieafspraken met de afzonderlijke corporaties. In 2022 bereiden we nieuwe stedelijke afspraken voor t.b.v. de periode 2022 t/m 2026. Deze worden eind 2022 geactualiseerd en ondertekend door gemeente, corporaties en huurdersorganisaties. De afspraken passen in het kader zoals vastgelegd in de herziene Woningwet 2015 en sluiten aan bij het landelijke Sociaal Huurakkoord. Tweemaal per jaar spreken we met de corporaties in het bestuurlijk productieoverleg, vijfmaal op ambtelijk niveau. Doel van dit overleg is de voortgang van de productie van de sociale voorraad in de stad te monitoren, kansen te signaleren en aandachtspunten/knelpunten aan de orde te stellen, die het project- en gebiedsniveau overstijgen.
Middenhuur
Mede op basis van de uitkomsten van de in 2021 uitgevoerde evaluatie van het Actieplan middenhuur zetten we in 2022 de toepassing van dit Actieplan voort: bij nieuwbouwprojecten zetten we in op een zo hoog mogelijk aandeel middenhuur binnen gedifferentieerde woonprogramma’s waarbij we voorwaarden stellen aan prijs en kwaliteit.
In 2022 blijven de voorrangsregels uit de Huisvestingsverordening Utrecht van kracht voor nieuwe middenhuurwoningen. Deze nieuwbouwwoningen stellen we, zowel bij de eerste verhuur als bij wederverhuur, met voorrang beschikbaar voor de inkomensgroep waarvoor deze woningen zijn bedoeld. Ook krijgen huurders binnen deze inkomensgroep die een sociale huurwoning achterlaten extra voorrang. We maken daarnaast met zo veel mogelijk verhuurders de afspraak dat deze woningen via het verhuurplatform WoningNet worden aangeboden, om op die manier zo veel mogelijk doorstromers te bereiken.
Betaalbare koop
In 2022 willen wij, op basis van een Actieplan betaalbare koopwoningen, het woningaanbod in het betaalbare koopsegment vergroten en beschermen. In gebiedsontwikkelingen benutten we kansen voor het toevoegen van betaalbare koopwoningen. Met het Actieplan nemen we bovendien maatregelen voor de korte en iets langere termijn om het woningaanbod in het betaalbare koopsegment te vergroten en te beschermen, waaronder het toepassen van een opkoopbescherming om ervoor te zorgen dat bestaande betaalbare koopwoningen niet worden opgekocht door investeerders, maar beschikbaar blijven voor eigenaar-bewoners. Ook geven we uitwerking aan de lange termijn maatregel in het Actieplan om tot een gezamenlijk fonds te komen om betaalbare koopwoningen langjarig te borgen. We blijven daarnaast de bestaande woningvoorraad beschermen tegen oneigenlijk gebruik en/of onttrekking van woningen door de uitvoering van het beleid voor tijdelijk verblijf en omzetten en splitsen.
Fonds Toevoegen Woonruimte
In 2022 geven wij uitvoering aan de (in 2021) gewijzigde nadere regels ten behoeve van het Fonds toevoegen woonruimte. Wij zetten het fonds in overeenkomstig de aanbevelingen uit de evaluatie van de subsidieregeling. De nadere regel is onder andere bedoeld voor aanvragen voor wonen boven winkels. De realisatie van deze woningen is vanwege hogere bouwkosten niet vanzelfsprekend. Vaak sluit het bestaande pand wat betreft indeling en inrichting niet aan op de woonfunctie en moet een aparte opgang gerealiseerd worden. De subsidie kan helpen om deze transformatie naar wonen mogelijk te maken en zo de leegstand boven winkelpanden tegen te gaan. In lijn met de overgenomen raadsmotie verlagen we de m2-eis voor het verkrijgen van een subsidie voor haalbaarheidsonderzoeken. Dit om de regeling nog laagdrempeliger te maken.
Corona
Corona heeft geen directe invloed gehad op de kosten van het programma.