Utrecht streeft naar goede, betaalbare, duurzame woningen in gemengde wijken. Wijken waarin gemeenschappen kunnen ontstaan waar mensen prettig en gezond (samen)leven en waar plek is voor alle (inkomens)groepen, ook kwetsbare Utrechters: van jong tot oud, voor een gezin of alleenstaande, van laagbetaalde werknemers, statushouders, bijstandsgerechtigden, doorstromers uit maatschappelijke opvang, studenten en zzp-ers tot leraren, bouwvakkers, verpleegkundigen en (beginnende) ondernemers. Voor iedereen is in Utrecht ruimte om te wonen.
Ook in 2021 was de druk op de woningmarkt enorm en het vraagt een meerjarige en langdurige aanpak om hier stapsgewijs in bij- en tegen te sturen. Daarom blijft Wonen de komende jaren een grote en urgente opgave. Op basis van de Woonvisie, het Stadsakkoord Wonen en de RSU werken we in 2022 verder aan het beter in balans brengen van de stad.
Verder merken we dat er steeds meer aandacht nodig is voor het beschermen van de bestaande woningvoorraad. Dit doen we door een samenhangende inzet van instrumenten, gericht op beleid en regelgeving in combinatie met handhaving en samenwerking met partners. Bijvoorbeeld op het gebied van de aanpak van huisjesmelkers, opkoopbescherming, goed verhuuderschap en toeristische verhuur.