2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.3 Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd

Wat gaan we daarvoor doen?

P2.3.1 De infrastructuur voor inzameling van groente-, fruit- en etensresten versterken en de overige maatregelen uit de Grondstoffennota uitvoeren

We voeren tien maatregelen uit de Grondstoffennota uit.

1. GFT: Innovatiepartnerschap pilotfase
De inzet van de gebruikelijke inzamelsystemen voor gfe (als onderdeel van gft) is in dichte stedelijke gebieden beperkt door bepekte openbare ruimte. Daarom zijn we, samen met Rotterdam, begonnen met een innovatiepartnerschap via een innovatief inkooptraject. Samen met een marktpartij ontwikkelen we een hoogwaardig brengsysteem. De ontwikkeling van een nieuw inzamelsysteem en de start van de pilotfase zal in 2022 plaatsvinden.
Tot het moment dat het nieuwe inzamelsysteem geïmplementeerd en operationeel is, blijven we het huidige inzamelsysteem met de Citybin gebruiken.

2. PBP: Gefaseerd overstappen op nascheiding
In 2022 gaan we in de rest van Utrecht (Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn) gefaseerd van bronscheiding-over op nascheiding van het afval. We informeren bewoners over het nut van nascheiden en wat er praktisch voor hen verandert. Dit doen we wijkgericht via huis-aan-huisbrieven en de online nieuwsbrief per wijk. Via social media/video laten we zien wat er gebeurt met het Utrechts afval: van vuilniszak in een ondergrondse container tot nieuw product.

3. Papier en karton: Aangepaste papiercontainer bij vervanging
Op locaties waar de huidige containers aan vervanging toe zijn en extra capaciteit voor een efficiëntere inzameling zorgt, plaatsen we perscontainers. Dit vervangingstraject loopt door tot en met 2024.
In de Grondstoffennota 2020 is aangegeven dat de inwerpopening van containers aangepast kan worden zodat karton makkelijker ingeworpen kan worden. Dit vindt vooralsnog niet plaats door een geschil met de leverancier, zoals gemeld is in de Raadsbrief Afvalinzameling .

4. Glas: Dynamisch inzamelen glas provincie Utrecht
We ronden de invoering van het dynamisch inzamelen van glas in Utrecht af en gaan in gesprek met de Gemeenschappelijke Regeling Afval Verwijdering Utrecht (GR AVU) om deze methodiek provincie breed in te zetten in het AVU-gebied. De gemeente Utrecht zamelt glas in voor een aantal gemeenten in het AVU-gebied.

5. Textiel: Circulaire inkoop textiel
De GR AVU beheert de verwerkingscontracten voor een aantal afvalstromen. We besteden in AVU verband de circulaire verwerking van textiel aan. In korte tijd is de markt voor de verwerking, mede onder invloed van corona, drastisch veranderd. Het textiel is moeilijker te verkopen op de verwerkersmarkt, waardoor het ook flink in waarde is gedaald. Dat we met een volledig nieuwe situatie te maken hebben moet daarom goed uitgelegd worden om op voldoende draagvlak te kunnen rekenen.

6. Luiers: Bewustwordingscampagne
We onderzoeken de mogelijkheid om mee te doen aan een pilot voor het gebruik van wasbare luiers op kinderdagverblijven. De pilot wordt georganiseerd vanuit Rijkswaterstaat. Door in te zetten op kinderdagverblijven bereiken we eenvoudig een grote groep ouders.

7. Grondstoffen bedrijven: Invoer circulair tariefmodel
Het tarieven voor de inzameling van bedrijfsafval worden aangepast zodat het aantrekkelijker is om het afval gescheiden aan te leveren, in plaats van ongescheiden. De coronamaatregelen hebben een groot effect op bedrijfsafval. Contracten zijn afgeschaald en weer opgeschaald. Om die reden werken we in 2022 op basis van stabielere bedrijfsafvalinkomsten het circulair tarievenmodel verder uit. We brengen de ondernemers jaarlijks op de hoogte van het tarievenvoordeel bij het aanbieden van grondstofstromen, om zo de afvalscheiding bij bedrijven verder te verbeteren.

8. Communicatie over afval en grondstoffen
We geven in de communicatie verder invulling aan de Grondstoffennota 2020. Dit doen we aan de hand van een meerjaren-communicatiecampagne. Het doel van de communicatiecampagne is om bewustwording te creëren bij het voorkomen van afval en de kwaliteit ervan. In 2022 staat onder andere de deelcampagne ‘Wat doen we met het Utrechtse afval’ op de planning.
Ook lichten we met publieke campagnes specifieke onderwerpen uit op specifieke momenten. Denk daarbij aan de ‘voorjaarsschoonmaak’ in relatie tot het aanbieden van grofvuil. Maar ook rond Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis besteden we aandacht aan afvalgedrag, bijvoorbeeld over tot papier en karton.

9. Gebiedsaanpak nieuwbouw
In het stedenbouwkundig plan Merwede wordt voorgesteld om de inzameling van Afval en grondstoffen in Merwede inpandig te laten plaatsvinden, in afwijking van Het Nieuwe Inzamelen. Daarnaast kan grofvuil in het gebied worden aangeboden bij een grondstoffenpunt in het gebied. Het besluit over dit systeem in Merwede wordt in het najaar van 2021 genomen. Indien hiermee wordt ingestemd, zal in 2022 verdere voorbereiding voor dit alternatieve inzamelsysteem plaatsvinden.

10. Binnenstad
Inzameling van afval en grondstoffen is een belangrijk onderdeel van de te ontwikkelen omgevingsvisie binnenstad. We onderzoeken voor de binnenstad de mogelijkheden voor alternatieve manieren van inzameling, opslag en transport van afval. Hierbij kijken we naar de mogelijkheden van transport van afval en grondstoffen over het water. Vanaf 2025 moet de inzameling in het voetgangersgebied emissievrij zijn. In 2022 gaan we verder met het elektrificeren van de inzamelvoertuigen van de binnenstad.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49