2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.2 We richten het groen zo in dat aantrekkelijk en bereikbaar wordt

Wat gaan we daarvoor doen?

P2.2.1 Ontwikkelen van een aantrekkelijke groene leefomgeving dicht bij huis met ruimte voor stadsnatuur

Vergroenen van straten en buurten
De vergroening van straten en buurten doen we door vergroeningsprojecten in Rivierenwijk uit te voeren, door verder te gaan met de uitvoering van het Groene Lint in Overvecht en door de groene ommetjes.

Deze projecten kenmerken zich doordat het niet alleen gaat om het toevoegen van groen, maar om betekenisvolle groene plekken te maken waar bewoners eigenaarschap bij voelen en die inwoners van deze wijken activeert. In nauw contact met de bewoners wordt per plek bekeken waar behoefte aan is en wat mogelijk is. Bij het Groene Lint worden in 2022 in samenwerking met bewoners drie hoven ten noorden van de Zamenhofdreef heringericht. Verder wordt doorgewerkt aan het verbeteren van parktoegangen en oversteekplekken en worden andere kleine herinrichtingen onderzocht en uitgevoerd. Zo bouwen we stap voor stap aan een compleet Groen Lint.

Bij de Groene Ommetjes willen we in 2022 in de wijk Noordwest in woonbuurten zoveel mogelijk brede stoepen en ruime straathoeken vergroenen, in ieder geval met beplanting en waar het kan met bomen. We willen de aanpak in Noordwest opschalen naar andere delen van de stad. Ook werken we samen met bewoners en schoolbesturen zodat we groenere schoolpleinen via een groen ommetje met de wijk- en buurtparken verbinden gecombineerd met de opgaven voor meer bomen en minder verharding.

Realiseren groenblauwe routes
We zetten in op groenblauwe routes, zowel voor mens, als dier, zoals het vergroenen van de oevers van de Vecht, Kromme Rijn en Amsterdam Rijnkanaalzone. Langs de Vecht maken we het gebied rondom de Fortlaan toegankelijker, meer biodivers en verwijderen we verharding. In het landschap van de Kromme Rijn vergroten we de groene oevers ter hoogte van de Mytylschool en het Pieter Baancentrum. In 2022 ronden we het ontwerp en de participatie voor de tweede en laatste fase van de Johan Wagenaarkade af, onderdeel van het Rondje Stadseiland. Onderdeel van deze fase is de voet/fietsbrug over de Leidsche Rijn. We trekken het parkpad door van fase 1 naar het ARK-park dat langs de Roosveltlaan al is aangelegd. We voegen ongeveer twintig bomen toe, maken een fauna passage over de Leidsche Rijn en verrijken het groen langs het Amsterdam Rijnkanaal met heesters en hooiland.

Ontwikkelen Parken
We werken ook aan het verbeteren van bestaande parken, zoals het Juliana- en het Wilhelminapark door het weghalen van overbodige verharding en maken een nieuw park in het Werkspoorkwartier. De ervaringen in 2020 en ‘21 met de coronamaatregelen onderstrepen hoe belangrijk onze parken hierin zijn.

Ontwikkelen Scheggen
We werken ook aan de scheggen, zo starten we met de uitvoering van Landschapspark Oud Zuilen dat in de Vechtscheg ligt. Dit doen we door het landbouwgebied Oud Zuilen, dat in eigendom is van de gemeente Utrecht, gefaseerd uit de pacht te halen. Hier kunnen we de bestaande bosranden robuuster maken en de natuurwaarden van de Vecht weer volop tot wasdom laten komen door onder andere vernatting in het zuidelijke deel als onderdeel van onze klimaatopgave en natuuropgave. In Lunettenpark gaan we verder met het uitvoeren van de werkzaamheden aan het Achterland van Lunet I en wordt het IPVE/FO afgerond en voorgelegd aan het college van B&W ter besluitvorming.

Vergroten biodiversiteit
Voor de vergroting van de biodiversiteit en om de stadsnatuur te bevorderen blijven we inzetten op nieuw en samenhangend leefgebied voor flora en fauna, bijvoorbeeld door bij alle inrichtingsprojecten in te zetten op ecologisch gevarieerd groen dat echt bijdraagt aan de biodiversiteit. Speciaal voor wilde bijen die in de grond nestelen gaan we bijenburchten bouwen. We willen meer natuur in de stad. Ook betrekken we inwoners hierbij door de kennis te vergroten over plant- en diersoorten die in de stad voorkomen (zoals met de visdeurbel en het project Tel Insecten Mee (TIM)). In 2022 planten we de rest van de extra 900 bomen deels bij particulieren, deels op gemeentegrond, inclusief de tien herinneringsbomen in het kader van het 900-jarig bestaan.

Meer ruimte voor Spelen, sporten en bewegen
Met betrekking tot een aantrekkelijker leefomgeving voor spelen, sporten en bewegen leggen we de speelvisie voor ter besluitvorming en voeren we in Noordoost en Zuidwest wijkspeelruimtescans uit. Met deze scans brengen we in beeld wat de stand van zaken is en wat er nodig is op het gebied van speelruimte in een buurt. Verder dragen we bij aan een aantal bewonersinitiatieven (aanvullen van de bijdrage uit het initiatievenfonds) en groot onderhoudsprojecten.

Verbeteren verblijfskwaliteit openbare ruimte
Daarnaast verbeteren we de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte door bankjes en sanitaire voorzieningen te plaatsen, daar waar de behoefte aan deze elementen in de openbare ruimte het grootste is. We kijken daarvoor naar plekken waar veel gerecreëerd wordt en nog geen toiletten aanwezig zijn, en naar routes naar (winkel-)centra die regelmatig worden gebruikt door ouderen voor het plaatsen van bankjes.

P2.2.2 Ontwikkelen van het groen en recreatiemogelijkheden om de stad

Om de groei van de stad en de extra gebruiksdruk op de recreatiegebieden op te vangen, werken we samen met de partners van de U10 aan de agendering van nieuwe regionale groengebieden en groenblauwe routes. Deze ambities zijn overgenomen in het Integraal Ruimtelijk Perspectief voor de regio. We verkennen hoe we in gebiedssamenwerkingen deze ambities kunnen gaan realiseren als onderdelen van de integrale ontwikkeling. In samenwerking met de provincie en de regio’s Foodvalley en Amersfoort werken we aan het programma Groen Groeit Mee. De inzet richt zich zowel op de strategische inzet als op het realiseren van op korte termijn haalbare doelen; een begin maken met wat nu al kan. We werken samen met provincie en buurgemeenten om de bestaande recreatiegebieden (nu in eigendom van het Recreatieschap De Stichtse Groenlanden en beheerd door Recreatie Midden Nederland) aantrekkelijk, toegankelijk en veilig te houden. De samenwerking op het gebied van deze recreatieterreinen richten we opnieuw in waarmee het eenvoudiger en met minder overhead wordt geregeld. Wel kan er sprake zijn van transitiekosten als gevolg van de wijziging in de werkorganisatie (RMN). We zoeken de samenwerking met de verschillende terrein beherende organisaties, om in de landschappen om de stad te werken aan natuur en recreatie. Samen met provincie en drie buurgemeenten ondersteunen wij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten financieel om belangrijke groengebieden zoals Haarzuilens en Gagelbos goed te beheren, zodat deze gebieden veilig en toegankelijk zijn voor onze inwoners. Ook werken we samen aan het plan om het recreatiegebied Nedereindse Plas verder te ontwikkelen.

P2.2.3 Wij zorgen goed voor onze dieren in de stad

Samen met de Dierenbescherming en haar partners zorgen we voor goede en snelle hulpverlening aan hulpbehoevende dieren in de stad. Deze hulpverlening bieden we aan zowel zwerfdieren (dieren met kennelijke eigenaar, waarvan de eigenaar niet kan worden achterhaald) als wilde dieren.

Als gemeente oefenen we invloed uit op de manier waarop eigenaren afstand doen van hun huisdier via preventieve voorlichting bij bijvoorbeeld verkooppunten van huisdieren over wat er komt kijken bij de verzorging van huisdieren. Met De Dierenbescherming en haar partners bespreken en bekijken we wat er nodig is, bij dieren waarvan afstand wordt gedaan, zoals wellicht nadat mensen na corona weer meer buitenshuis zijn en eerder afstand van hun huisdier doen. We stimuleren verkooppunten om hun dieren op een diervriendelijke manier te houden via een keurmerk. We willen het dierenwelzijn bij evenementen borgen. We willen dat geen dieren worden ingezet als deze hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen. Met organisatoren van evenementen gaan we actief in gesprek wanneer zij dieren willen inzetten. Door middel van voorlichting en eisen in tenders stimuleren we natuur inclusief en diervriendelijk bouwen, zodat dieren ook in en om nieuwe gebouwen leefgebied kunnen vinden.

Dierenartsen en hulpverleners die zich bezighouden met huiselijk geweld informeren we over hoe ze dierenmishandeling kunnen herkennen. Dit doen we door middel van voorlichting en preventieve maatregelen. We stimuleren de vissersvereniging AUHV om rekening te houden met dierenwelzijn in hun praktijken en communicatie.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49