2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.2 We richten het groen zo in dat aantrekkelijk en bereikbaar wordt

Wat willen we bereiken?

E2.2.1 Een aantrekkelijke en voor iedereen bereikbare groene leefomgeving in en om Utrecht

We werken aan gezond stedelijk leven voor iedereen. Groen is op een natuurlijke manier onlosmakelijk verbonden met het dagelijks leven en onze gezondheid. Het is belangrijk dat groen voor iedereen bereikbaar is en van goede kwaliteit voor zowel mensen, dieren als planten. Groen, landschap, erfgoed en water zetten we in als structurerende elementen voor stedelijke ontwikkeling. Groen dichtbij huis en voldoende groen in de stad is van cruciaal belang voor de gezondheid van onze inwoners (groen ommetje, spelen, sporten, ontmoeten, ontspanning, schone lucht), het versterkt de natuurwaarden en vergroot de biodiversiteit en is belangrijk om in te kunnen spelen op het veranderend klimaat. Groen nabij woningen zorgt voor verkoeling en wateropvang. Omdat de stad groeit, groeit het groen in gelijke mate mee. Dat betekent dat we bij de bouw van 60.000 woningen, we 440 hectare groen gaan realiseren in de stad en 250 hectare buiten de stad. Dit is de groene schaalsprong. Het effect van onze inspanningen in 2022 is dat ondanks de groei van de stad de vierkante meters groen en water per huishouden hetzelfde blijft.
Bij de groene schaalsprong richten we ons op het vergroenen van straten en buurten, het aanleggen van groenblauwe routes langs wegen en water, het ontwikkelen van nieuwe parkgebieden en groene scheggen en het aanleggen van groen buiten de stad. Daarnaast beschermen we en verbeteren we de hoofdgroenstructuur, die opgenomen is in het geactualiseerde Groenstructuurplan 2017-2030 en zetten we in op het verbeteren van de leefomgeving voor plant en dier in en buiten de hoofdgroenstructuur, om zo de biodiversiteit te vergroten.
In de omgevingsvisie Utrecht staat de ambitie om tot een beweegvriendelijkere leefomgeving te komen voor kinderen en jongeren. In de speelvisie, die we in 2022 voorleggen aan de raad, vertalen we deze ambitie naar een geactualiseerde speelruimtenorm. De norm gaat over voldoende speelruimte en van voldoende kwaliteit in buurten. Hierin is ook nadrukkelijk aandacht voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van speelplekken in de openbare ruimte.

E2.2.2 Wij willen het dierenwelzijn in onze stad bevorderen

Utrecht wil ook voor dieren een gezonde en leefbare stad zijn. Daarom kiezen we ervoor om opvang en vervoer van alle hulpbehoevende dieren uit de gemeente Utrecht - zowel wilde als gehouden dieren in de openbare ruimte – structureel te organiseren met de partijen die reeds een sterke rol hebben in deze activiteit. De Dierenbescherming werkt hiertoe samen met het Stichts Asyl, de Dierenambulance Utrecht, knaagdiercentrum en de Vogelopvang Utrecht. Daarnaast versterken we de samenhang tussen het dierenwelzijnsbeleid en andere opgaven van de stad. In de nota Dierenwelzijn is vastgelegd op welke wijze wij dierenwelzijn in de stad bevorderen. Belangrijke uitgangspunten zijn:

  1. Het continueren van inzet op maatregelen aan het begin van de keten bij bouwen, wonen, openbare ruimte en infrastructuur.
  2. De focus van het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente ligt op datgene waar de gemeente controle of invloed heeft. Daar waar de gemeente geen maatregelen kan nemen of beïnvloedingsmogelijkheden heeft, maar wel zaken wil veranderen of verschil denkt te maken gaan we in gesprek.
Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49