3. Moderne en toekomstbestendige huisvesting van scholen

3.1. Voldoende passende en duurzame huisvesting voor de Utrechtse scholen

Wat gaan we daarvoor doen?

P3.1.1 Voldoende en optimaal gespreide huisvesting van scholen

Voldoende en optimaal gespreide huisvesting van scholen
De gemeente verwacht in 2022 de oplevering van 21 bouwprojecten om de huisvesting van honderden leerlingen mogelijk te maken (zeven nieuwbouw, negen renovatie, twee tijdelijke locaties en drie uitbreidingen). Bij de realisatie van deze bouwprojecten wordt altijd gekeken naar voldoende omvang en spreiding. Voldoende omvang van de schoolgebouwen en de gymzalen in de wijk. Voldoende spreiding om er voor te zorgen dat ieder kind naar een passende school nabij huis kan gaan. Daarom wordt binnen het programma onderwijs in iedere nieuwbouwwijk met voldoende omvang een nieuwe basisschool gerealiseerd. Op basis van de stadsbrede spreiding wordt ook gekeken of het toevoegen van een school voor voortgezet onderwijs zinvol is in een nieuwe wijk.
Corona
Corona heeft invloed op de planning van diverse bouwprojecten. Bouwprojecten zijn mensenwerk. Sommige projecten kennen een goede voortgang, bij andere projecten is sprake van discussie of grote druk. Juist projecten waar al druk op staat, blijken nog complexer wanneer fysieke ontmoeting van het projectteam of de stuurgroep niet mogelijk is. Het is lastig om de gevolgen kwantitatief uit te drukken.

P3.1.2 Mens- en milieubewust bouwen aan de huisvesting van scholen die bijdraagt aan gezonder stedelijk leven

In het programma Onderwijs worden de gymzalen ten behoeve van bewegingsonderwijs gerealiseerd. Veel van deze gymzalen worden ook ingezet voor de doelstellingen van het programma sport. Tot en met 2025 worden circa vijftien nieuwe gymzalen gerealiseerd en enkele gymzalen vervangen of gerenoveerd. Daarnaast worden negen gymzalen gecombineerd tot drie sporthallen om buiten schooltijd in te zetten voor de Utrechtse sportclubs.

Corona
De gemeente zet zich in voor een gezond binnenklimaat in schoolgebouwen. Door het coronavirus is de urgentie daarvoor verder toegenomen. De gemeente voert regie op de subsidieaanvragen, de verantwoordelijkheid voor uitvoering en verantwoording ligt bij de eigenaar van het gebouw. De Rijksoverheid heeft subsidie toegekend voor negentien scholen (ruim 3 miljoen euro). Deze subsidie wordt doorgeschoven naar het schoolbestuur voor locaties waar het schoolbestuur eigenaar is. Voor de locaties waar de gemeente eigenaar is, voert de gemeente de aanpassingen uit.

P3.1.3 Beheren en exploiteren van de huisvesting van scholen naar tevredenheid van de scholen en andere eindgebruikers

Zoals bij de effecten al toegelicht, is de samenwerking tussen de gemeente en de schoolbesturen essentieel voor de realisatie van onderwijsvastgoed in de gemeente. Vanaf begin 2022 zullen de schoolbesturen worden gevraagd mee te werken aan een klantonderzoek. Het klantonderzoek voor onderwijshuisvesting zal op een vergelijkbare manier worden uitgevoerd als het klantonderzoek bij het programma Utrechts vastgoed.
In 2019 en 2020 was nog driekwart van de bouwprojecten vertraagd. De gemeente en de schoolbesturen voeren daarom sinds 2020 overleg met elkaar om een haalbare planning voor alle bouwprojecten te realiseren. Met schoolbesturen worden afspraken gemaakt over het tijdstip van het aanvragen van een voorziening, zodat een voorziening niet te vroeg wordt aangevraagd en budget op de plank blijft liggen. De financiële planning van het Meerjarenperspectief onderwijshuisvesting 2016-2025 (MPOHV) wordt jaarlijks aan deze afspraken aangepast en gelijktijdig met de Programmabegroting geactualiseerd.

Corona
Zie prestatiedoelstelling 3.1.1 en 3.1.2.

Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49