De buurtteams werken op steeds meer plekken samen met andere partijen uit onder andere sociale basis en aanvullende zorg. Met kernpartners van het onderwijs maken zij afspraken over hoe ze met signalen en zorgen rondom leerlingen omgaan én werken ze aan een goed pedagogisch klimaat. Wanneer het nodig is nemen de buurtteams samen met gezin of jongere contact op met KOOS of Spoor030 voor consult, coachen tijdens het werk of behandeling.
Hiervoor gaan we binnen onze bestaande aanpak in 2022, ook met de inzet van extra incidentele middelen, extra inzetten op:
- Vergroten van de inzet van gezinswerkers op huisartsenpraktijken: de samenwerking van buurtteams en huisartsen vraagt extra inzet. Meer huisartsen, meer dan 60% van de praktijken, krijgen in 2022 ondersteuning van een gezinswerker in de praktijk. Op basis van een gericht implementatieplan, ontwikkeld in nauw overleg met huisartsen en gezinswerkers, werken we toe naar optimale sociaal-medische samenwerking. In dat plan zijn de ervaringen tot nu toe verwerkt en maken we ruimte voor grondige voorbereiding van de samenwerking. Aansluitend zetten we in op een meer prominente rol van de jeugdgezondheidszorg in de verbinding tussen huisartsen en scholen voor primair onderwijs.
- In meerdere wijken werken huisartsen en de sociale basis met Welzijn op Recept voor jongeren. Ook het buurtteam wordt daarbij betrokken.
- Samen met veiligheidspartners wordt gekeken waar (meer) inzet van het buurtteam nodig is ten aanzien van detentie en terugkeer en ondermijning.
- Door samen te leren van casuïstiek wordt de samenwerking tussen organisaties en professionals versterkt.
Meer acties van de buurtteams in samenwerking met KOOS en Spoor030 en andere partners staan onder prestatiedoelstelling P1.2.2.