De raad vormt met het college van Burgemeester en Wethouders het stadsbestuur. Het college van B&W voert het dagelijkse bestuur van de stad en wordt ondersteund en geadviseerd door de ambtelijke organisatie. De raad stelt de kaders, heeft het budgetrecht en controleert het gevoerde collegebeleid en de uitvoering. De griffie ondersteunt de raad.
Gemeenteraad
Voordat raadsleden beslissen over plannen voor de stad, willen zij weten hoe Utrechters erover denken. Dat komen ze onder meer te weten door met inwoners en ondernemers in gesprek te gaan tijdens een raadsinformatiebijeenkomst. Door het coronavirus en de 1,5-metersamenleving hebben we ook de voordelen en het laagdrempelige karakter van digitaal meepraten ervaren. Daarom verwachten we dat er ook in 2022 zowel fysieke als digitale raadsinformatiebijeenkomsten zullen zijn. Het aantal bijeenkomsten hangt af van de onderwerpen die in de gemeenteraad aan bod komen. In principe zijn twee dinsdagavonden per maand gereserveerd voor meerdere parallelle bijeenkomsten. Utrechters worden onder meer via sociale media voor deze bijeenkomsten uitgenodigd. En de bijeenkomsten zijn ook digitaal te volgen via de stream op de website en op Facebook.
Het afgelopen jaar is het aantal onderwerpen, besluiten en daarmee vergadermomenten van de raad toegenomen. Dit hangt mede samen met de uitbreiding van de taken van de gemeente in de afgelopen jaren en met de schaalsprong van de stad. De raad wil zijn werk goed blijven doen en goed invulling geven aan de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol.
Op 3 december 2020 is de motie doeltreffende raad aangenomen. Hierin is om een voorstel gevraagd voor vervanging van de subdoelstelling 2.1. van het programma Bewoners en Bestuur. Aan de hand van indicatoren wordt deze in 2022 uitgewerkt waarbij ook zachte doelstellingen rond cultuur en werkdruk zijn opgenomen. Zodat de raad goede invulling kan geven aan het werk en Utrechters bereid blijven zich in te zetten als volksvertegenwoordiger.
Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. We verwachten dat er enkele nieuwe partijen zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In het najaar van 2021 beginnen we al met het overleg tussen deelnemende partijen. De raadswissel is altijd een intensieve twee weken waarna de nieuwe raad het lopende werk snel weer moet oppakken. De gemeenteraad heeft elke donderdag Raadsdag. Dat wil zeggen dat de raad op donderdag in de ochtend, de middag en de avond bijeenkomt voor meningsvormende commissievergaderingen en besluitvormende raadsvergaderingen. Deze vergaderingen zijn te volgen via de live stream en bij te wonen op de publieke tribune.
College van B&W
De besluiten die de gemeenteraad neemt na de meningsvormende commissievergaderingen in de besluitvormende raadsvergaderingen worden uitgevoerd door het College van B&W dat het dagelijks bestuur van gemeente Utrecht voert binnen de kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. De gemeenteraad controleert de uitvoering van het college.
De collegeleden vertegenwoordigen het gemeentebestuur bij uiteenlopende gelegenheden op de diverse beleidsterreinen. Het college voert ook in 2022, op basis van collegiaal bestuur, beleid op een breed scala aan onderwerpen waar gemeenten voor verantwoordelijk zijn. Het college verzorgt de voorbereiding, de communicatie en participatie, de besluitvorming én de uitvoering van de dossiers op de verschillende beleidsterreinen. Het college komt wekelijks bijeen voor besluitvorming over voorstellen die door de ambtelijke organisatie worden voorbereid, een deel van die voorstellen wordt ter besluitvorming doorgeleid naar de gemeenteraad. Daarnaast informeert het college de gemeenteraad onder andere via raadsbrieven over de voortgang, toezeggingen en actuele ontwikkelingen.
In 2022 zal na de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuwe coalitie een nieuw college worden geïnstalleerd. Op basis van de nieuwe speerpunten zullen in 2022 diverse kennismakings- en themabezoeken worden afgelegd. Beleid zal, met oog voor continuïteit van bestuur, door het college worden bijgesteld naar aanleiding van hernieuwde politieke kaders van het coalitieakkoord. Dat doet het stadsbestuur samen met bewoners, ondernemers en partners op lokaal, regionaal, nationaal, Europees en internationaal niveau.