Paragrafen

Bedrijfsvoering

Zoals in de inleiding is aangegeven zal er per thema met betrekking tot maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering een toelichting worden gegeven.

Doelmatig inkopen en maatschappelijke doelstellingen
Uit de controle van de jaarstukken 2020 bleek dat bijna alle aanbestedingen rechtmatig waren. Uiteraard blijven we hard werken om dit zo te houden, maar we verschuiven de aandacht bij inkopen ook naar doeltreffendheid. Kopen we het goede in en bereiken we hiermee ook onze maatschappelijke doelstellingen? Om onze maatschappelijke doelstellingen gemeentebreed nog beter te bereiken werken we in 2022 aan een actualisering en borging van het MVI-actieplan.

Daarnaast werken we aan het verhogen van de kwaliteit van de data die nodig is om zo doelmatig mogelijk in te kopen, We hebben inmiddels een inkoopspend tool die hiervoor geschikt is. Ook rapporteren we ieder kwartaal op maatschappelijke inkoopdoelstellingen als Social Return on Investment (SROI), Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) en circulair (EU-aanbestedingen) in 2022.
Als input voor deze rapportage gebruiken we alle aankondigingsnotities die zijn behandeld in de Tactische tenderboards (het betreft alle inkopen boven de 0,1 miljoen euro voor diensten en leveringen en alle werken boven de 0,5 miljoen euro).
In de loop van het jaar kunnen we ook evalueren of de gestelde ambities zijn behaald omdat aankondigingsnotities na gunning geëvalueerd worden.
Ook rapporteren we aan de directie over het aantal afwijkingen en uitzonderingen van het aanbestedingsbeleid of de aanbestedingsregels en de door inkoop gefaciliteerde inkoopbesparingssuccessen waarmee we onze doeltreffendheid aantonen.

Naar een meer diverse en inclusieve organisatie
Gemeente Utrecht wil een diverse en inclusieve gemeentelijke organisatie zijn. Een organisatie waarbinnen medewerkers zichzelf kunnen zijn en waar verschillen worden gewaardeerd en benut. Een organisatie die een afspiegeling is van de stad, waar inwoners en partners zich in herkennen en waarmee goed aangesloten wordt op de opgaven in de stad.
Speerpunten zijn:

  • Inclusieve werkomgeving
    Het blijven werken aan een inclusieve organisatie is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van een organisatie met een divers personeelsbestand. Om deze inclusieve werkomgeving te stimuleren worden er in 2022 bijvoorbeeld workshops over inclusief leiderschap georganiseerd voor leidinggevenden en activiteiten aangeboden in het kader van Diversity Day om het onderwerp onder de aandacht te brengen in de organisatie.
  • Diversiteit aan de top
    Ook in 2022 blijft de gemeente werken aan het vergroten van de culturele diversiteit in de hogere schalen. Met behulp van de Barometer Culturele Diversiteit werd zichtbaar dat de culturele diversiteit sterk afneemt richting de hogere schalen. Om de diversiteit hierin te stimuleren werken we aan het inclusiever en objectiever maken van werving- en selectietrajecten door bijvoorbeeld te werken met gestructureerde interviews of met externe werving- en selectiebureaus met expertise op het gebied van diversiteit. Naar aanleiding van een aangenomen motie in de gemeenteraad worden er streefcijfers opgesteld voor de culturele diversiteit in de hogere schalen.
  • Medewerkers en stagiairs met een arbeidsbeperking
    Als onderdeel van ons diversiteitsbeleid richten we ons ook op (toekomstige) collega’s met een arbeidsbeperking. Als werkgever voldoen we aan het quotum van de Wet Banenafspraak. Onze ambities zijn echter groter en we willen graag meer stagiairs én medewerkers met een arbeidsbeperking een plek bieden. We blijven ons daarom richten op het aannemen van personen met een arbeidsbeperking, zowel binnen als buiten de doelgroep van de Wet Banenafspraak. Hiervoor organiseren we in 2022 inspiratiesessies om leidinggevenden te informeren over het onderwerp en Ontmoet- en Groetbijeenkomsten om kandidaten gericht te kunnen matchen op vacatures in de organisatie.

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers
De gemeente Utrecht heeft de ambitie om gezond stedelijk leven voor iedereen mogelijk te maken. Om de medewerkers van de organisatie te helpen nu en in de toekomst uitvoering te kunnen geven aan deze ambitie, werken we aan de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers. Want samen maken zij een gezonde stad.
Duurzaam inzetbaar zijn is voor ons een gezamenlijk belang met een verantwoordelijkheid voor zowel medewerkers, teams, leidinggevenden als de organisatie. Onze inzet op Duurzame Inzetbaarheid op elk van deze niveaus is gericht op zowel het versterken van de vitaliteit, het vakmanschap als ook het verandervermogen van onze medewerkers. Vitaliteit gaat over het fysiek, mentaal én sociaal in staat zijn om te werken. Vakmanschap gaat over het goed zijn in je werk en verandervermogen over hoe je kunt inspringen op nieuwe ontwikkelingen.
Als het gaat om vitaliteit richten we ons in 2022 op drie strategische speerpunten op drie niveaus:

  1. Organisatie: De organisatieonderdelen werken samen met HRM aan het versterken van vitaliteit van de medewerkers. Dat doen we onder andere door de organisatieonderdelen beter inzicht te bieden in de vitaliteit van hun afdeling, het verder aanscherpen van de gemeentelijke verzuimaanpak en het bieden van de juiste ondersteuning als het gaat om opstellen en bijhouden van goede risico-inventarisatie en –evaluaties.
  2. Teams en leidinggevenden: Vanuit HRM bieden we de juiste inzichten en handvatten voor teams en leidinggevenden op het vlak van vitaliteit. Dat doen we onder andere door het bieden van beter inzicht in het totale vitaliteitsaanbod, passend bij de verschillende levensfasen van medewerkers.
  3. Medewerkers: We zorgen, vanuit de organisatieonderdelen en HRM, voor de juiste ondersteuning voor medewerkers zodat zij vitaal kunnen (blijven) werken aan de opgaven van de stad. Dat doen we onder andere door in ons Lekker-in-je-Vel-programma met vitaliteitsactiviteiten middels webinars extra aandacht te besteden aan niet alleen het fysiek, maar ook mentaal fit blijven.

Als het gaat om vakmanschap en verandervermogen zetten we in op twee strategische speerpunten. Het doel is dat medewerkers vanuit vakmanschap en verandervermogen de opgaven van de stad goed vervullen doordat:

  1. 1Er een goede, continue dialoog is tussen leidinggevende en medewerker(s) over vakmanschap en verandervermogen. Dat doen we onder andere door (de instrumenten binnen) onze FIT methodiek verder uit te werken.
  2. 2De MT’s een analyse en plan van aanpak hebben op het benodigde vakmanschap in hun team(s). Dat doen we onder andere door de output uit de SPP’s door te vertalen in een relevant leer- en ontwikkelaanbod.
Deze pagina is gebouwd op 12/10/2021 13:49:46 met de export van 12/10/2021 13:09:49